Το βουνό δίνει ζωή. Σε αποφορτίζει, μετά από μια δύσκολη εβδομάδα, σε ανανεώνει και γενικότερα σε κάνει «άλλον» άνθρωπο. Αποτελεί ένα εναλλακτικό τρόπο εκγύμνασης μυαλού και σώματος, γι’ αυτό και αρκετοί άνθρωποι τα τελευταία χρόνια, συστηματικά ή περιστασιακά, δοκιμάζουν αυτό το ιδιαίτερο χόμπι! Χρειάζεται όμως να προσέξετε και  κάποια πράγματα, για να περάσετε όμορφα και να μην θέσετε την ζωή σας σε κίνδυνο.

Ρούχα. Καλό θα είναι να εφοδιαστείτε με τα κατάλληλα ρούχα, προτού ξεκινήσετε την ανάβαση ή την πεζοπορία. Χρειάζεστε αδιάβροχο τζάκετ, για να προστατευτείτε από αέρα, νερό και χιόνι που δυσκολεύουν την ζωή σας στο βουνό. Προτιμήστε ένα παντελόνι υφασμάτινο, με καλές ραφές και κάποια αδιαβροχοποίηση. Επίσης ένα δεύτερο φανελάκι στο σακίδιο, για να αλλάξετε, σας βοηθά να αποφύγετε ανεπιθύμητα κρυολογήματα.  

Παπούτσια. Το σίγουρο είναι ότι ξεχνάτε τα αθλητικά παπούτσια, που δεν σας παρέχουν καμία προστασία στο βουνό. Καλό θα είναι να επιλέξετε ορειβατικά μποτάκια που να καλύπτουν τον αστράγαλο, ώστε να κρατιέται σταθερό το πόδι και να απορροφώνται οι κραδασμοί. Επίσης ο πάτος στα μποτάκια πρέπει να είναι τραχύς και η μεμβράνη αδιάβροχη.

Σακίδιο. Απαραίτητο συνοδευτικό του καλού ορειβάτη-πεζοπόρου είναι το σακίδιο. Πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 1.5 λίτρο νερό, μια δεύτερη αλλαξιά, κολατσιό (σνακ, φρούτα, ξηρούς καρπούς), υγρά μαντηλάκια και κάποια βασικά φάρμακα, ειδικά αν έχετε κάποια αλλεργία. Φροντίστε να μην παραγεμίσετε το σακίδιο σας γιατί θα δυσκολευτείτε πολύ, ειδικά στην κατάβαση, που θα έχετε και παραπάνω κούραση.

Απαραίτητα αξεσουάρ. Μην ξεχνάτε ποτέ τα Μπαστούνια Πεζοπορίας (Μπατόν), που βοηθούν στην στήριξη του σώματος. Επίσης καλό είναι να έχετε καπέλο και γυαλιά ηλίου, για να προστατευτείτε από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Τέλος, το χειμώνα, ο σκούφος και τα γάντια είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Αυτά σε γενικές γραμμές! Και μην ξεχνάτε, ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!

Καλά βουνά!

 

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ

 

Πηγές: www.Pezoporistas.gr                    

           www.eoskavalas.gr