Τα βουνά έκρυβαν πάντοτε  μυστήρια για τον άνθρωπο, που προσπαθούσε να ανακαλύψει. Δάση, ποτάμια, λίμνες, αποτελούν μαγευτικά τοπία, που δεν συναντάς εύκολα στην καθημερινότητα σου, στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εκεί χρειάζεται να ψάξεις πολύ, για να βρεθείς σε καθαρό αέρα ή σε κάποια εστία πρασίνου!

Ποιοι είναι οι λόγοι, όμως, που η επαφή μας με τα βουνά, μας γεμίζει χαρά;

1)Εκπληκτική θέα: Είτε κάνουμε πεζοπορία, είτε αναρρίχηση (που είναι σαφώς πιο δύσκολη), είτε επιχειρούμε μια χαλαρή βόλτα με το αυτοκίνητο, η θέα που θα αντικρύσουμε θα μας αποζημιώσει, με το παραπάνω. Μπορείς να δεις χιονισμένες κορυφές, καταπράσινες κοιλάδες, ποτάμια, λίμνες και ό,τι άλλο σου στερεί η ρουτίνα της πόλης!

2)Καθαρός αέρας: Ανάπνευσε βαθιά, απόλαυσε τις φυσικές μυρωδιές και νιώσε την ανανέωση, σε όλο σου το σώμα. Δεν υπάρχει κάτι βλαβερό στην ατμόσφαιρα, οπότε εκμεταλλεύσου την ευκαιρία που σου δίνει η φύση, για αποτοξίνωση από τους ρύπους και τα καυσαέρια της πόλης!

3)Κοινωνικοποίηση: Σίγουρα αυτή την ιδέα (της επαφής με το βουνό), δεν την έχεις μόνο εσύ. Υπάρχουν πολλά άτομα, εκεί έξω, που λατρεύουν τη φύση. Αν ενταχτείς σε κάποια πεζοπορική ή ορειβατική ομάδα, θα μπορέσεις να γνωρίσεις και άλλους, με τα ίδια ενδιαφέροντα με σένα, που θα κάνουν την επαφή σου με το βουνό ευκολότερη και πιο ευχάριστη.

4)Άσκηση - φυσική κατάσταση: Η επαφή με τα βουνά είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για άσκηση του σώματος αλλά και βελτίωση της φυσικής κατάστασης! Με άλλα λόγια «το τερπνόν μετά του ωφελίμου».

5)Ηρεμία και χαλάρωση: Η ιδανική επιλογή για κάποιον που θέλει να αποτοξινωθεί, να αποφορτιστεί, να φύγει μακριά από έγνοιες και προβλήματα, είναι το βουνό! Η θέα, ο καθαρός αέρας και η επαφή με τη φύση, βοηθούν το μυαλό να διώξει σκοτούρες, άγχη και, αν μη τι άλλο, να «καθαρίσει».

Όταν νιώσετε λοιπόν κουρασμένοι, αγχωμένοι, εγκλωβισμένοι στα προβλήματα, το άγχος και το στρες, οργανώστε μια εκδρομή στο βουνό και, πιστέψτε μας, θα βγείτε κερδισμένοι.

Η επαφή με τη φύση κάνει καλό στην ψυχή και στο σώμα, τονώνει και αναζωογονεί!

Μην χάνετε χρόνο λοιπόν! Ξεκινήστε!

 

 

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ

Πηγή: Montanema.gr