Μια δραστηριότητα που προσφέρει υγεία και ευεξία είναι ο χορός. Θεωρείται κατεξοχήν αερόβια άσκηση με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Στην αρχαία Ελλάδα, ο χορός είχε σημαντική παρουσία στην καθημερινή ζωή. Για την ακρίβεια θεωρείτο η φυσική αντίδραση του σώματος, του νου και της ψυχής, στη μουσική. Οι αρχαίοι Έλληνες χόρευαν αυθόρμητα σε γάμους και οινοποσίες (συμπόσια) ή εκτελούσαν προκαθορισμένες χορογραφίες, όπως ο Χορός στο αρχαίο ελληνικό θέατρο.
                                             

 

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ

 

  • Γυμνάζει το σώμα: Ο χορός ενισχύει το μεταβολισμό μας, βοηθά στις καύσεις και συμβάλλει στην απώλεια κιλών. Είναι ένας όμορφος και διασκεδαστικός τρόπος να αποκτήσουμε ωραίο σώμα, αν φυσικά αυτό συνοδευτεί και από μια ισορροπημένη διατροφή.

 

  • Βελτιώνει την ισορροπία και την ευλυγισία μας: Η συγκεκριμένη δραστηριότητα ενσωματώνει όλα τα επίπεδα της κίνησης και από όλες τις κατευθύνσεις. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται  η ισορροπία μας αλλά και διατηρείται όσο μεγαλώνουμε.

 

  • Μειώνει το άγχος-στρες ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης: Ερευνητές θεωρούν ότι ο χορός αποτελεί ένα είδος εναλλακτικής θεραπείας με ψυχοθεραπευτική δράση. Όταν χορεύουμε τα επίπεδα της κορτιζόλης πέφτουν ενώ αυξάνονται τα επίπεδα της σεροτονίνης που είναι η ορμόνη της ευτυχίας. Ο συνδυασμός αυτός βοηθά τον οργανισμό μας να χαλαρώσει από την ένταση μιας δύσκολης μέρας.  

 

  • Ενισχύει καρδιά και αναπνευστικό: Κατά τη διάρκεια του χορού, οι χτύποι της καρδιάς και η πρόσληψη οξυγόνου από το σώμα μας αυξάνονται. Έτσι, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και οι πνεύμονές μας λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

 

  • Ενισχύει την αυτοπεποίθηση μας και παράλληλα μας κοινωνικοποιεί: Όσο πιο σίγουροι είμαστε, για το χορό που χορεύουμε, τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αποκτάμε. Επιπλέον μέσα από το χορό, αποκτάμε νέους φίλους και διευρύνουμε τον κύκλο μας.

 

  • Βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου: Σύμφωνα με έρευνες, ο χορός μπορεί να διατηρήσει-ενισχύσει την γνωστική μας ικανότητα καθώς επηρεάζει θετικά τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη. Αυτή του η ιδιότητα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη χρησιμότητα όσο μεγαλώνουμε.


Αν δεν χορεύετε ήδη, μπορείτε να ξεκινήσετε με κάποιο χορό που είναι πιο κοντά στα μουσικά σας ακούσματα. Τα αποτελέσματα που θα δείτε θα σας ανταμείψουν με το παραπάνω!

Καλή σας αρχή!


 

 

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ

Πηγές:  www.worldhistory.org 

            www.medicafeet.com