Κωπηλασία είναι η τέχνη να κινεί ο άνθρωπος ένα σκάφος στην επιφάνεια του νερού, χειριζόμενος κατάλληλα τα κουπιά. Είναι ομαδικό (κυρίως) άθλημα, διεξάγεται σε ανοιχτό και υπαίθριο χώρο και ο στόχος των αθλητών είναι να διατρέξουν μια προκαθορισμένη απόσταση, κωπηλατώντας με ένα ή δυο κουπιά ο καθένας, στον μικρότερο χρόνο. Ανάλογα με τον τύπο των σκαφών, διαιρείται σε τέσσερα βασικά είδη: κλασική, λαϊκή, με κανό και με μονόξυλο. Κωπηλατικοί αγώνες διεξάγονταν τόσο στην αρχαία Αίγυπτο όσο και στην αρχαία Ελλάδα, ενώ  το 1896  η κωπηλασία κάνει την εμφάνισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.  

Γιατί αρέσει;

Η κωπηλασία χρειάζεται μεγάλη δύναμη στα χέρια, αντοχή και συντονισμό. Οι αγώνες είναι συναρπαστικοί, η προσπάθεια στα πρόσωπα των αθλητών φανερή και τα τελευταία μέτρα πολλές φορές συγκλονιστικά.

 

Ποια είναι τα οφέλη της κωπηλασίας;

 
1)Αναπτύσσει το μυϊκό σύστημα. Συγκεκριμένα γυμνάζει τους μύες των ώμων, των χεριών, της πλάτης αλλά και τους τετρακέφαλους στα πόδια.

2)Δυναμώνει την καρδιά, τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα.

3)Χαρακτηρίζεται άθλημα αντοχής και βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με αθλήματα όπως η ποδηλασία σε δρόμο, το σκι μεγάλων αποστάσεων και η ορειβασία.

4)Βελτιώνει την ισορροπία, τον προσανατολισμό στο χώρο καθώς και το συγχρονισμό.

5)Καλλιεργεί το ρυθμό στους αθλητές.

6)Είναι ομαδικό (κυρίως άθλημα) που προάγει τις πνευματικές, σωματικές και ψυχικές δεξιότητες του ατόμου.

7)Δεν υπάρχουν κραδασμοί ή άλλες σωματικές επαφές-χτυπήματα που προκαλούν  τραυματισμούς.

8)Μια ώρα κωπηλασίας ισοδυναμεί με κάψιμο 500-800 θερμίδων.

 

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος που ασχολείται με την κωπηλασία;

 

Βασική προϋπόθεση για να ασχοληθεί κάποιος με την κωπηλασία, είναι να ξέρει κολύμπι. Η κωπηλασία είναι άθλημα του νερού όποτε είναι απαραίτητη η ικανότητα του ατόμου να επιπλέει. Εν συνεχεία θα πρέπει ο συμμετέχων να διαθέτει Δελτίο Υγείας.   Η αθλητική περιβολή είναι απαραίτητη αλλά  θα πρέπει να μην επιλέγονται φαρδιά ρούχα  για να μπορεί ο αθλούμενος να συσπειρώνεται και να μην σκαλώνει πουθενά μέσα στο σκάφος. Η κωπηλασία διεξάγεται σε ήρεμο νερό (θάλασσα ή λίμνη) ενώ ο εξοπλισμός (σκάφος-κουπιά) παρέχεται από το σωματείο που συμμετέχει ο αθλητής. Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν 9 είδη σκαφών στην κωπηλασία και 2 είδη κουπιών (διπλά κουπιά και μεγάλο κουπί).  

 

 

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ

ΠΗΓΕΣ: www.noi.gr

           www.healthweb.gr

           https://sailing-info.gr