Μια πολύ σημαντική μορφή άσκησης, για τους μικρούς μας φίλους, αποτελεί η κολύμβηση. Οι περισσότεροι γονείς συνδυάζουν στο μυαλό τους την κολύμβηση με το καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα η κολύμβηση μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητα ενός παιδιού όλο το χρόνο. Από την ηλικία των τεσσάρων ετών μπορούν τα παιδιά να απαρτίσουν μικρά γκρουπ, όπου μαθαίνουν να ακολουθούν τους κανόνες μέσα από τα παιχνίδια στο νερό. Δεν πρέπει να παραλείψουμε βέβαια και το Baby Swimming, το οποίο μπορούν να ξεκινήσουν βρέφη που έχουν συμπληρώσει τρείς μήνες ζωής, πάντα όμως με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου.

Η κολύμβηση βοηθά με ποικίλους τρόπους ένα παιδί, σωματικά αλλά και ψυχολογικά.  Σωματικά, βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, ισχυροποιεί την σπονδυλική στήλη, δυναμώνει τους μυς, ενώ παράλληλα ενισχύει και την άμυνα του οργανισμού. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά που ασχολούνται συστηματικά με την κολύμβηση δεν αρρωσταίνουν εύκολα. Επιπλέον μαθαίνουν σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής από μικρή ηλικία, κάτι το οποίο θα τα ακολουθεί και στην μετέπειτα ζωής τους.

Πολλά είναι και τα ψυχολογικά οφέλη της κολύμβησης. Τα παιδιά βρίσκουν ένα τρόπο εκτόνωσης του άγχους, καθώς η επαφή με το νερό χαλαρώνει σώμα και μυαλό. Η κολύμβηση, επιπλέον, τα βοηθά να θέσουν στόχους και ,πετυχαίνοντάς τους, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους. Πολύ σημαντικές πτυχές αυτής της δραστηριότητας, είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν να είναι μέρος ενός συνόλου, κοινωνικοποιούνται ευκολότερα, αντιλαμβάνονται την έννοια της ευγενούς άμιλλας και αποκτούν ομαδικό πνεύμα.     

Να σημειωθεί ότι η πισίνα είναι κατάλληλη για όλα τα παιδιά ενώ σε περίπτωση εμφάνισης δερματοπάθειας θα πρέπει η δραστηριότητα να διακόπτεται μέχρι να θεραπευτεί πλήρως το παιδί.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι είναι σημαντικό να μη διακόπτονται οι προπονήσεις το χειμώνα, λόγω του κρύου, αλλά αντίθετα να υπάρχει μια συνέχεια, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τόσο για την υγεία όσο και για την κολυμβητική πρόοδο των παιδιών.
 

 

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ

ΠΗΓΕΣ: www.tanea.gr

            https://ydatinoskosmos.com/