Τα τελευταία χρόνια η βία και η εγκληματικότητα έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που δυστυχώς δεν προκαλούν πια καμία έκπληξη. Καθημερινά αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων που, έχοντας συσσωρευμένο θυμό μέσα τους, προσπαθούν να ξεσπάσουν, είτε μιλώντας άσχημα στο δρόμο, είτε ακόμη και προπηλακίζοντας, αν τα πράγματα ξεφύγουν.

Από την άλλη βλέπεις να αυξάνονται τα "πισώπλατα" μαχαιρώματα σε επαγγελματικούς χώρους, οι κατά συνθήκη φιλίες-σχέσεις και γενικότερα εντοπίζεις μια υποκρισία, που κάθε άλλο παρά δίνει ελπίδα για το αύριο. Επιπλέον η τακτική του «προσπαθώ να ανέβω, πατώντας επί πτωμάτων»,  μπορεί, για μια μερίδα της κοινωνίας, να αποτελεί αγαπημένη πρακτική αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καταδικαστέα.

Το ερώτημα που προκύπτει αυθόρμητα είναι, αν εμείς ως κοινωνία έχουμε κάποια ελπίδα. Η απάντηση είναι "ναι". Σκεφτείτε λίγο το μύθο της Πανδώρας. Η περίεργη γυναίκα που άνοιξε ένα κουτί, που δεν έπρεπε να ανοίξει, με αποτέλεσμα να βγουν από αυτό όλα τα κακά της κοινωνίας, τελικά πώς κατάφερε να σώσει την ανθρωπότητα; Ελευθερώνοντας το μοναδικό πράγμα που μπορεί να σώσει τον κόσμο, την ελπίδα. Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε την ελπίδα, ζούμε με την ελπίδα. Διαφορετικά είμαστε καταδικασμένοι σε παραίτηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ελπίδα για την κοινωνίας μας, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η αγάπη. Το να μπορείς να αγαπάς, σε μια κοινωνία αλλοτριωμένη, δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι δεν έχουν χαθεί όλα. Το να μπορείς να κάνεις καλό στους ανθρώπους, ενώ γύρω σου βασιλεύει η αδικία, δείχνει ευγένεια ψυχής και ανθρώπινο μεγαλείο.

Το να είσαι καλός βέβαια, στην σημερινή κοινωνία, δεν είναι καθόλου εύκολο. Κάποιοι θα σε πουν κορόιδο, άλλοι θα νομίσουν ότι υποκρίνεσαι, για να κερδίσεις κάτι, και άλλοι θα σε πολεμήσουν με κάθε μέσο, γιατί «τόλμησες» να είσαι διαφορετικός από αυτούς.

Αν έχουμε όμως μια ελπίδα να σταματήσουμε να βλέπουμε στα μάτια των ανθρώπων το μίσος, την κακία και το φθόνο, αυτή λέγεται αγάπη.

Η αγάπη εξευμενίζει τον άνθρωπο, τον κάνει να θέλει να προσφέρει, τον γεμίζει καλοσύνη. Όσο υπάρχουν άνθρωποι με αγάπη στην καρδιά, αυτός ο κόσμος θα έχει ελπίδα.

Αυτά τα πέντε γράμματα (Α-Γ-Α-Π-Η) είναι ικανά να αλλάξουν τον κόσμο.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ

Πηγή: Loveletters.gr