Ένα συνηθισμένο φαινόμενο της εποχής μας (και όχι μόνο), είναι το «τι θα πουν οι άλλοι» . Αυτή η φράση είναι κατάλοιπο  του «τι θα πει ο κόσμος» ,που έλεγαν οι παλαιότερες γενιές και έχει μείνει μέχρι τις μέρες μας. Πολλές φορές βλέπουμε ανθρώπους να κινούνται με γνώμονα την άποψη του κόσμου. Μια λανθασμένη αντίληψη, που κρύβει μέσα της το φόβο και την ανασφάλεια, για το αν θα είμαστε αρεστοί σε συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων. 

Η ζωή του καθενός από μας είναι σημαντική και αν καθόμαστε να σκεφτόμαστε τι λέει ο τάδε ή ο δείνα, την κάνουμε δύσκολη . Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει κανένα, αν δεν «μπει στα παπούτσια του». Έξω από το χορό, όλοι είμαστε τέλειοι και ξέρουμε να κρίνουμε τα πάντα «σωστά». Τι γίνεται όμως όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα δύσκολα και πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις ; Τότε τα κηρύγματα του στυλ «εγώ δεν θα το έκανα αυτό ή εκείνο» πάνε περίπατο. Ο καθείς είναι αρχιτέκτων της τύχης του και κανείς δεν έχει δικαίωμα να τον κρίνει . Το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να τον συμβουλέψει (αν τον αγαπά), αλλά σε καμία περίπτωση να μην του υποδείξει τι να κάνει.

Η τελική απόφαση, για ό,τι κάνουμε, είναι δική μας και μόνο και πρέπει να είναι σύμφωνη με τις ιδέες και τα πιστεύω μας. Πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που μας ικανοποιεί και ευχαριστεί , καθώς μέσα από αυτό αισθανόμαστε ολοκλήρωση ψυχική και πνευματική.

Να θυμάστε ότι  η γνώμη των άλλων μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη σε οτιδήποτε και να κάνουμε και στο τέλος καταλήγουμε να ζούμε την ζωή που θα ήθελαν οι άλλοι να ζούμε, που είναι και το πιο τραγικό. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερο ον και σαν τέτοιο πρέπει να φέρεται.

Κάντε λοιπόν αυτό που σας ευχαριστεί και μην σας ενδιαφέρει τι θα πει ο κόσμος. Αυτοί που σας αγαπούν θα είναι δίπλα σας και θα στηρίζουν. Όσο για τους άλλους, που θα κρίνουν αρνητικά, να θυμάστε τι είπε ο μεγάλος μας κωμικός ηθοποιός  Θανάσης Βέγγος: «δεν έχω χρόνο να μισώ αυτούς που με μισούν γιατί είμαι απασχολημένος αγαπώντας αυτούς που με αγαπούν» . 

 

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ

Πηγή: lovenmore.gr