Στην σημερινή κοινωνία, είναι πολλές φορές δύσκολο να ξεχωρίσεις το «είναι» από το «φαίνεσθαι» με την πρώτη ματιά. Στην αρχή, οι άνθρωποι φαίνονται καλοί, ευγενικοί, χαμογελαστοί και πρόθυμοι να δείξουν τον καλύτερο τους εαυτό.  Δύσκολο να ξεχωρίσεις το αληθινό από το ψεύτικο. Το «φαίνεσθαι» είναι, κακά τα ψέματα, πιο λαμπερό από ότι το «είναι» και γι αυτό  δεν είναι λίγοι αυτοί που  ξοδεύουν πολλά χρήματα για να χτίσουν μια επίπλαστη εικόνα του εαυτού τους.  

Δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην εξωτερική τους  εμφάνιση, αγοράζουν πανάκριβα σπίτια και αυτοκίνητα (πολλές φορές παίρνοντας δάνειο) και σε αρκετές περιπτώσεις «χτίζουν» σχέσεις (φιλικές, ερωτικές) με γνώμονα το συμφέρον. Στην πορεία βέβαια, όλα φαίνονται, οι άνθρωποι ξεχωρίζουν όπως  «η ήρα από το στάρι». Τότε είναι που γίνονται τα μεγάλα ξεκαθαρίσματα, μένουν όσοι πρέπει να μείνουν και φεύγουν οι αντίστοιχοι.

Σε αυτή λοιπόν την κοινωνία του «φαίνεσθαι»,  τόλμα να γίνεις ο άνθρωπος του «είναι». Με άλλα λόγια  προσπάθησε να είσαι ο εαυτός σου και να μην φοράς προσωπείο, γιατί έτσι το επιβάλλουν το κοινωνικά πρότυπα. Τόλμα να αγαπάς αληθινά τους ανθρώπους και να τους εμπιστεύεσαι .Γίνε η αιτία που κάποιος θα δει τον κόσμο με άλλα μάτια, πιο αισιόδοξα.  Προσπάθησε να έχεις συνέπεια στα λόγια και στις πράξεις σου. Όταν γελάς κάντο με την καρδιά σου και μην έχεις μίσος και κακία μέσα σου. Τι να το κάνεις ένα ωραίο σώμα που μέσα του κουβαλά μια ασθενική ψυχή; Τι να το κάνεις επίσης  ένα ψεύτικο χαμόγελο όταν πίσω από αυτό  κρύβεται πόνος , ανασφάλεια και κακία ;

Σε αυτήν λοιπόν την κοινωνία, τόλμα να αποτελέσεις την εξαίρεση. Τόλμα να είσαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ!

 

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ

Πηγή: lovenmore.gr