Οι αυξημένες θερμοκρασίες, με τους συνεχείς καύσωνες, πλέον είναι γεγονός!!! Με ευθύνη φυσικά και του ανθρώπου, που μπροστά στο κέρδος δεν λογαριάζει τίποτα. Το θέμα είναι, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη κατάσταση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Σίγουρα οι συμβουλές των ειδικών πρέπει να τηρούνται, πρωτίστως από τους ευάλωτους σε υγεία συνανθρώπους μας.

Προσωπικά θα εστιάσω την προσοχή σας, σε κάτι κομβικό και εξαιρετικά απαραίτητο, για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας, ειδικά αυτή τη «διακεκαυμένη» περίοδο. Αναφέρομαι στους ηλεκτρολύτες και κυρίως το νάτριο και το κάλιο, που είναι βασικότατοι για την ενυδάτωση του οργανισμού μας.

Η δράση τους είναι στενά συνδεδεμένη, καθορίζοντας την οξεοβασική ισορροπία (διατήρηση το pH του αίματος μεταξύ 7,35 - 7,45) και το ωσμωτικό  ισοζύγιο  στα κύτταρα, μεταξύ εξωκυττάριου και ενδοκυττάριου διαμερίσματος. Επηρεάζεται δηλαδή τόσο η κατανομή των υγρών στο σώμα (κατακράτηση υγρών ή διούρηση), όσο και η ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Για να αντιληφθείτε λίγο τα μεγέθη, παρακολουθείστε κάποιους αριθμούς. Στο νευρικό μας σύστημα έχουμε περίπου 250 δισεκατομμύρια νευρώνες (νευρικά κύτταρα). Σε κάθε νευρώνα υπάρχουν 1 εκατομμύριο αντλίες – διώρυγες εισόδου – εξόδου νατρίου και καλίου. Κάθε μία ανταλλάσσει 200 κατιόντα νατρίου (Να+) και 130 κατιόντα καλίου (Κ+), κάθε δευτερόλεπτο. Η διακίνηση αυτή των ιόντων καλίου και νατρίου είναι το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στον οργανισμό(η ΔΕΗ μας). Αυτός λοιπόν είναι (μαζί με ορμονικά – χημικά μηνύματα) ο μηχανισμός ερεθίσματος, παλμού και μετάδοσης μηνύματος του εγκεφάλου μας, συνοπτικά.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός πως τα εγκεφαλικά κύτταρα έχουν διπλό φράγμα (για προστασία – επιλογή). Το πρώτο είναι η κυτταρική τους μεμβράνη και το δεύτερο το λεγόμενο αιματοεγκεφαλικό φράγμα ή φραγμός, που επιτρέπει είσοδο μορίων μόνο με μεταφορείς (μόρια γλυκόζης, παράγωγους νουκλεοτιδίων, χολίνης, αμινοξέων για παραγωγή νευροπεπτιδίων και νευρορμονών, ιόντα ασβεστίου, καλίου, νατρίου και χλωρίου).

Δεν φτάνει συνεπώς μόνο η επαρκής πρόσληψη νερού αλλά και οι ηλεκτρολύτες, που δημιουργούν τις συνθήκες ενυδάτωσης του οργανισμού μας.

 

ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Διαιτολόγος-Συγγραφέας Διαιτολογικών Βιβλίων