Συνέντευξη του Γενικού Ιατρού Γιώργου Αγγελίνα στο Σπύρο Σταθάτο

 

ΣΣ-Γιατρέ, θα θέλαμε να μας πείτε, ποιο στοιχείο είναι αυτό που καθιστά το κάπνισμα επιβλαβές για τον οργανισμό μας;

ΓΑ-Οι βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου στον οργανισμό μας οφείλονται σε τρία συστατικά: στο μονοξείδιο του άνθρακα, στην πίσσα και στην νικοτίνη. Το μονοξείδιο του άνθρακα μειώνει τα επίπεδα του οξυγόνου στον οργανισμό μας, η πίσσα προκαλεί ερεθισμό των αναπνευστικών οδών και περιέχει καρκινογόνες ουσίες, ενώ η νικοτίνη προκαλεί εθισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έλλειψη της νικοτίνης προκαλεί συμπτώματα στέρησης, όπως για παράδειγμα κακή διάθεση, μειωμένη συγκέντρωση και νευρικότητα, ενώ η διακοπή της μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς επηρεάζεται ο μεταβολισμός.  

 

ΣΣ-Ποια είναι η σχέση του καπνίσματος με τον καρκίνο;

ΓΑ-Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι. Δεν σημαίνει ότι όποιος καπνίζει, είναι σίγουρο ότι θα πεθάνει από καρκίνο. Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε  ότι το 90% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα οφείλονται στο τσιγάρο. Επίσης μπορούν να αναπτυχτούν και άλλα είδη καρκίνου, εξαιτίας του τσιγάρου, όπως ο καρκίνος του στόματος, του φάρυγγα, του χείλους, του τραχήλου της μήτρας αλλά και της ουροδόχου κύστης.

 

ΣΣ-Ποιοι άλλοι κίνδυνοι, εκτός από τον καρκίνο, προκαλούνται από το κάπνισμα;

ΓΑ-Ο κλασσικός «βήχας του καπνιστή», που προκαλείται από των ερεθισμό των πνευμόνων λόγω του τσιγάρου, η αναπνευστική ανεπάρκεια, η Χρόνια Αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η στηθάγχη (θωρακικός πόνος λόγω ανεπαρκούς αιμάτωσης του μυοκαρδίου). Τα άτομα που καπνίζουν είναι πιο ευάλωτα σε εγκεφαλικά επεισόδια ,σε σχέση με τους μη καπνιστές, λόγω αρτηριοπάθειας. 

 

 

ΣΣ-Τι πρέπει ,επομένως, να κάνουν όσοι καπνίζουν;

ΓΑ-Οι καπνιστές θα πρέπει, ΑΜΕΣΑ, να διακόψουν το τσιγάρο. Γνωρίζω ότι το πρώτο διάστημα είναι δύσκολο, γιατί θα τους λείπει η νικοτίνη, που είναι ιδιαιτέρως εθιστική. Για το λόγο αυτό μπορούν να καταφύγουν σε υποκατάστατα, όπως οι τσίχλες νικοτίνης, για το πρώτο διάστημα.

 

 

ΣΣ-Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά;

ΓΑ-Βεβαίως είναι προτιμότερο από το κανονικό τσιγάρο, γιατί δεν περιέχει πίσσα. Διαθέτει όμως μονοξείδιο του άνθρακα και νικοτίνη κάτι που το κάνει επίσης βλαβερό για τον οργανισμό μας. Άρα πάλι δεν πετυχαίνουμε αυτό που θέλουμε. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί ημίμετρο. Το καλύτερο είναι, όπως προαναφέραμε, να σταματήσουμε τελείως το κάπνισμα.
 

 

ΣΣ-Μια συμβουλή για να είμαστε υγιείς για πάντα, όπως και ο τίτλος του Site;

ΓΑ-Σταματήστε το κάπνισμα, αθληθείτε και τρώτε υγιεινά. Είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για μια καλύτερη ζωή. Μην ξεχνάτε ότι το νέφος και τα καυσαέρια, που είμαστε αναγκασμένοι να εισπνέουμε καθημερινά, δεν είναι ότι καλύτερο για τον οργανισμό μας. Ας μην επιβαρύνουμε και άλλο τους πνεύμονές μας, μέσω του τσιγάρου. Μπορεί στην αρχή, όταν αποφασίσετε να διακόψετε το κάπνισμα, να δυσκολευτείτε λίγο, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Θα περπατάτε χωρίς να λαχανιάζετε, θα αναπνέετε καλύτερα και θα αυξηθεί η αντοχή σας. Με λίγα λόγια θα κερδίσετε την ζωή. Ξεκινήστε λοιπόν.

 

ΣΣ –Σας ευχαριστούμε Γιατρέ, καλή χρονιά!

ΓΑ-Καλή χρονιά!