Αυτή την εποχή πάρα πολλοί ταλαιπωρούνται από επικίνδυνες ιώσεις αλλά και κρυολογήματα. Προτείνουμε, σαν ασπίδα προστασίας, μαζί με τη καλή διατροφή, την επαρκή ενυδάτωση και τα γενικά μέτρα προφύλαξης (πλύσιμο χεριών, αποφυγή κλειστών χώρων, όχι επαφή με ασθενείς που έχουν ιώσεις κλπ), ΚΑΙ την  βιταμίνη C.

Είναι απαραίτητη για την σύνθεση του κολλαγόνου, τη σύνθεση και απελευθέρωση των ορμονών των επινεφριδίων, την απορρόφηση και το μεταβολισμό του σιδήρου, ενώ παράλληλα διατηρεί τη δομική σταθερότητα των αιμοφόρων αγγείων, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μετέχει στο μεταβολισμό κάποιων αμινοξέων. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της έγκειται στη ικανότητά της να είναι ένας καλός δότης ηλεκτρονίων και συνεπώς να δεσμεύει μεγάλο αριθμό ελευθέρων ριζών. Για παράδειγμα αντιδρώντας με την ιδιαίτερα τοξική ρίζα του ΟΗ-, αποδίδει νερό και ρίζα ασκορβικού συνεχίζοντας το αντιοξειδωτικό της έργο.

Μελετάται συνεχώς για το αν μπορεί τελικά να παράσχει προστασία σε κάποιες μορφές καρκίνου. Φαίνεται να υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις όσον αφορά στην πρόληψη  (περισσότερο) παρά στην θεραπεία. Είναι επίσης πρώτης τάξεως συντηρητικό.

Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως η δράση της C στα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία αλλά και η αντιοξειδωτική της ικανότητα, οφείλεται κατά κύριο λόγο στα φλαβονοειδή (είδος φυτοχημικών) που συντροφεύουν και ενισχύουν την βιταμίνη C στα φυτικά τρόφιμα.

Η έλλειψή της οδηγεί σε συχνά κρυολογήματα ή άλλες λοιμώξεις, με κορυφαία το σκορβούτο (έτσι προήλθε και η ονομασία α-σκορβικό οξύ), μια πάθηση ευρέως γνωστή στους παλαιούς ναυτικούς (λόγω ελλιπούς κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών). Εκδηλώνεται με αιμορραγίες που καταλήγουν σε αναιμία, προβλήματα στα οστά, στα δόντια και στο δέρμα.

Πλούσιες πηγές της είναι οι πιπεριές (κυρίως οι κόκκινες), η ντομάτα, το μπρόκολο, το ακτινίδιο, τα εσπεριδοειδή, τα κρεμμύδια και γενικά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της μεσογειακής χλωρίδας.

Καταστρέφεται εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες, σε αλκαλικό ή και ουδέτερο διάλυμα, οξειδώνεται εύκολα στον αέρα, έχει ευαισθησία στο ηλιακό φως και στην επεξεργασία τροφίμων έχουμε απώλεια κοντά στο 40% της βιταμίνης C.

Αν λοιπόν συμφωνεί κι ο γιατρός σας, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις ιδιότητές της, ΠΑΝΤΑ με την επισήμανση ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την φυσική μας διατροφή.
 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ

Διαιτολόγος