Όλο και συχνότερα, στις εξετάσεις αίματος, βρίσκουμε ελλείψεις στη Κυανοκοβαλαμίνη (Β12). Επειδή είναι πάλι της μόδας οι διάφοροι τύποι χορτοφαγικών διαιτών, καλό είναι να ξέρουμε πως κι αυτές μπορεί να δημιουργήσουν ελλείψεις. Ας μάθουμε λοιπόν κάποια «πραγματάκια» γι’ αυτή την τόσο σημαντική βιταμίνη.

Περιέχεται αποκλειστικά σε ζωικές τροφές (εξαίρεση αποτελούν η σπιρουλίνα και η μαγιά μπύρας). Χρειάζεται ειδικές συνθήκες (ενδογενή παράγοντα) για την απορρόφησή της και συνεργάζεται με το φυλλικό οξύ, απαραίτητο για την ενεργοποίηση του συνένζυμου της Β12. Προφυλάσσει από την κακοήθη αναιμία καθώς είναι απαραίτητη για την ωρίμανση των ερυθροκυττάρων, είναι σημαντική για τον μεταβολισμό των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών, ενώ βοηθάει στην καλή κατάσταση του νευρικού συστήματος και της μνήμης.

Η έλλειψή της, που οφείλεται κυρίως σε δυσαπορρόφηση ή συνειδητή ενέργεια (χορτοφαγία κ.λπ.), μπορεί να δημιουργήσει νευρικές βλάβες, αναιμία, αδυναμία συγκέντρωσης, καταθλιπτικές τάσεις και καταβολισμό. Αν σας συμβαίνει κάποιο απ’ τα παραπάνω, καλό είναι να ενημερώσετε αμέσως τον ιατρό σας.  Σε υπερβάλλουσα δόση δεν έχει προκύψει κάποια τοξικότητα.

Πλούσιες πηγές της, αποτελούν τα κρεατικά (συκώτι, πουλερικά), τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά αλλά και η σπιρουλίνα μαζί με τη μαγιά της μπύρας (ως οι μόνες εκπρόσωποι του φυτικού βασιλείου).


Καταστρέφεται από τα ηρεμιστικά, τα αντισυλληπτικά και το αλκοόλ.
 

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ

Διαιτολόγος