Δυο διαφορετικές καταστάσεις παχυσαρκίας μ’ έναν κοινό παρονομαστή, ΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ. Πρέπει να γίνει κατανοητό,  ότι αυτό που «λέει» η ζυγαριά αποτελεί μόνο μια ένδειξη και ,σε καμιά περίπτωση, δεν  καθορίζει de facto  πως κάποιος είναι (ή δεν είναι) παχύσαρκος.

Όταν ένας άνθρωπος, σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ ή BMI που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι ιατροί), είναι πάνω από 25, έχει κάποια σημαντική προειδοποίηση πως μπαίνει στην υπερβαρότητα και τείνει προς παχυσαρκία. Μπορεί όμως να είναι και αθλητής βαρέων αθλημάτων ή να έχει χειρονακτική εργασία, οπότε ο μυϊκός ιστός του είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος και δείχνει βαρύς, ενώ το ποσοστό λίπους του είναι κανονικότατο. Είχα αθλήτρια με ύψος 1,68, βάρος 74 κιλά αλλά λίπος 6% και αθλητή 108 κιλά, 1,92 ύψος και λίπος 3,2%. Αυτό είναι εφικτό και σύνηθες σε κάποια αθλήματα.

Έχει παρατηρηθεί όμως, ότι όταν ο δείκτης μάζας σώματος είναι μέσα στα όρια του κανονικού (18,5-24,9), όλοι επαναπαύονται και εκεί αρχίζει το «δράμα». Αυτοί οι άνθρωποι νομίζουν πως είναι μια χαρά αλλά ανάμεσα σ’ αυτούς που όντως είναι καλά, υπάρχουν κάποιοι που πλανώνται κι εκεί ελλοχεύει ο κίνδυνος. Συνήθως δεν κάνουν (συχνά) ιατρικές εξετάσεις, τρέφονται με ό,τι τους αρέσει, δεν γυμνάζονται και αρέσκονται να λένε πως «ΤΡΩΜΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΛΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ» , με αποτέλεσμα να τους ζηλεύουν όλοι!

Δυστυχώς δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα, γιατί τα κιλά μας είναι ένα σύνολο που αποτελείται κυρίως από νερό, λίπος, μύες, οστά, γλυκογόνο, περιττώματα κι άλλα οργανικά και ανόργανα στοιχεία. Ούτε φυσικά κι ο οργανισμός μας κοιτάει κάποιον καθρέπτη και λέει «είσαι κούκλος-α», αλλά μεταβολίζει αυτά που του δίνουμε να φάει και διαχειρίζεται τη διαβίωσή μας σε σχέση με το περιβάλλον του, εκφράζοντας γονίδια στα ήδη υπάρχοντα και «τραβάει» δρόμους (πρωτέωμα), που εμείς οι ίδιοι του καθορίζουμε σε συνδυασμό με το γονιδίωμα και το μικροβίωμά μας. Άρα η διαβίωσή μας είναι καθοριστική, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουμε εμείς για τα κιλά μας.

Κοντολογίς, την απάντηση για τη κατάσταση της υγείας και του σώματός μας θα τη δώσουν εξειδικευμένοι ιατροί και διαιτολόγοι κατόπιν ειδικών εξετάσεων και ιστορικού!

ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ συγγραφέας Διαιτολογικών βιβλίων, SCOPE (Ειδικός στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πιστοποιημένος από τη WOF), με μετεκπαίδευση στη Λιπιδιολογία, στην πρόληψη καρδιαγγειακών & μεταβολικών νοσημάτων, μέλος της Ελλ. Ετ. Αθηροσκλήρωσης, EAS, WOF, Ελλ. Ιατρικής Ετ. Παχυσαρκίας, Αντιπρόεδρος Ελλ. Ερ. Ινστ. Επιστημον. Διατροφής Αθλητών και διευθυντής της επιχείρησης «Η ΥΓΕΙΑ». e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., face book – messenger: Μιχάλης Τσιλιμιγκάκης, site: www.tsilidiet.gr, www.hugeia.gr, www.tsilibooks.gr