Φυσικά! Μπορεί κάποιος να τρώει από πλήξη, μοναξιά ή κάποια άλλη συναισθηματική στέρηση. Αυτοί είναι μεν ψυχολογικοί λόγοι αλλά δημιουργούν έλλειμμα σεροτονίνης και ντοπαμίνης. Όμως ο οργανισμός μας θέλει συγκεκριμένα επίπεδα, δημιουργώντας τάση για φαγητό και γλυκά! Η ονομασία της σεροτονίνης προέρχεται από το λατινικό Serum (ρυθμιστής), για τον ρόλο της στην πίεση του αίματος. Συντελεί στο αίσθημα ηρεμίας, ασφάλειας και ικανοποίησης.

Η έλλειψη σεροτονίνης, συνδέεται στενά με το σύνδρομο υπερκατανάλωσης υδατανθράκων και κυρίως γλυκών, μέσω του παρακάτω μηχανισμού. Η σεροτονίνη προέρχεται από το αμινοξύ  τρυπτοφάνη. Η κατανάλωση ποσότητας απλών υδατανθράκων, επιφέρει σύντομα την έκκριση ινσουλίνης. Ενώ όμως η ινσουλίνη «καθαρίζει» το αίμα από γλυκόζη και αμινοξέα, προωθώντας τα στα κύτταρα, αφήνει αλώβητο ένα αμινοξύ, την τρυπτοφάνη. Έτσι αυτή μένει σχετικά μόνη της στο αίμα, και συνεπώς σε υψηλά επίπεδα, έτοιμη να τροφοδοτήσει σημαντική άνοδο της σεροτονίνης. Δυστυχώς, βέβαια, αυτά τα άτομα (με το σύνδρομο υδατανθράκων) μπαίνουν σ’ ένα φαύλο κύκλο, καθώς το αίσθημα ικανοποίησης δεν κρατά παρά μόνο 2-3 το πολύ ώρες. Κατόπιν, πέφτουν σε ήπια κατάθλιψη και αναζητούν πάλι γλυκό, όπου πάλι σε λίγο περιέρχονται σε κατάθλιψη και ούτω καθεξής. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι η αύξηση μεταβολικών προβλημάτων (παχυσαρκία, διαβήτης κ.λπ.).

Εναλλακτικοί δρόμοι κάλυψης της σεροτονίνης είναι η άθληση, ο καλός ύπνος, οι μικροχαρές της ζωής, η εκπλήρωση μικρών εφικτών στόχων, η δημιουργική απασχόληση, το sex, η υλική ή ηθική προσφορά σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η προσευχή, η έκθεση σε ηλιακό ή δυνατό φως , οι ανακαλύψεις (π.χ. η ετυμολογία μιας λέξης, ο τρόπος κατασκευής κάποιου πράγματος, η λύση κάποιων προβλημάτων), το γέλιο κ.λπ.

Σπάστε λοιπόν τώρα, αυτόν τον επικίνδυνο φαύλο κύκλο της συναισθηματικής υπερφαγίας! Κάντε την προσπάθεια θετικής αλλαγής στο τρόπο διαβίωσής σας και μόνο οφέλη θα έχετε.

 

ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ  συγγραφέας Διαιτολογικών βιβλίων, SCOPE (Ειδικός στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πιστοποιημένος από τη WOF), με μετεκπαίδευση στη Λιπιδιολογία, στην πρόληψη καρδιαγγειακών & μεταβολικών νοσημάτων, μέλος της Ελλ. Ετ. Αθηροσκλήρωσης, EAS, WOF, Ελλ. Ιατρικής Ετ. Παχυσαρκίας, Αντιπρόεδρος Ελλ. Ερ. Ινστ. Επιστημον. Διατροφής Αθλητών και διευθυντής της επιχείρησης «Η ΥΓΕΙΑ». e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., face book – messenger: Μιχάλης Τσιλιμιγκάκης, site: www.tsilidiet.gr, www.hugeia.gr, www.tsilibooks.gr