Τώρα που αρχίζουμε τα καλοκαιρινά μας μπάνια,  γίνεται  επιτακτικότερη η ανάγκη για απώλεια βάρους. Στα πλαίσια της διαρκούς εκπαίδευσής μου ως SCOPE της WOF, που είναι το τμήμα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας κατά της παχυσαρκίας, διδάχθηκα κάτι που θεωρώ πως αξίζει να το κατανοήσουμε όλοι :

1)Η απώλεια βάρους είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη διαφόρων χρόνιων ασθενειών και νοσηλειών αλλά και για τη
   μείωση της σοβαρότητας της  νόσου COVID-19.
2)Η μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας απώλειας βάρους.
3)Η διαχείριση της διατροφής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της φροντίδας του οργανισμού μας.
4)Οποιαδήποτε υποθερμιδική επιστημονική διατροφή μπορεί να είναι χρήσιμη κατά της παχυσαρκίας.

Ο βασικός στόχος είναι η μείωση του βάρους κατά 10% σε ένα εξάμηνο. Οι κύριοι στόχοι για την απώλεια βάρους είναι:

1)Μείωση 10% από το αρχικό βάρος.
2)Εφόσον επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τίθεται νέος στόχος, αν χρειάζεται .
3)Ο νέος στόχος να αναφέρεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
4)Η επαγρύπνηση και η συντήρηση είναι εφόρου ζωής.

Πρέπει όλοι να γνωρίζουν, πως δεν υπάρχουν μοτίβα δίαιτας αλλά εξατομίκευση, ανταποκρινόμενη σε προσωπικές αξίες, προτιμήσεις και θεραπευτικούς στόχους, σε μία διατροφική προσέγγιση που να είναι ασφαλής, με διατροφική επάρκεια, αποτελεσματικότητα, πολιτισμικά αποδεκτή και οικονομικά προσιτή, ώστε να μπορεί να γίνεται μακροχρόνια.


Οι μετρίως υποθερμιδικές δίαιτες (με προεξέχουσα την Μεσογειακή Διαβίωση) είναι εγγύτερες στην τήρηση της ιατρικής διατροφικής θεραπευτικής, με μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με μη ισορροπημένες ή πολύ περιοριστικές δίαιτες. Πρέπει να είμαστε συνεπείς, συνεργάσιμοι και λογικοί, λαμβάνοντας πάντα υπόψη, πως η συντήρηση στο επιτευχθέν χαμηλό βάρος, είναι ακόμα πιο δύσκολη!
 

 

 

ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ συγγραφέας Διαιτολογικών βιβλίων, SCOPE (Ειδικός στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πιστοποιημένος από τη WOF), με μετεκπαίδευση στη Λιπιδιολογία, στην πρόληψη καρδιαγγειακών & μεταβολικών νοσημάτων, μέλος της Ελλ. Ετ. Αθηροσκλήρωσης, EAS, WOF, Ελλ. Ιατρικής Ετ. Παχυσαρκίας, Αντιπρόεδρος Ελλ. Ερ. Ινστ. Επιστημον. Διατροφής Αθλητών και διευθυντής της επιχείρησης «Η ΥΓΕΙΑ».e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., face book – messenger: Μιχάλης Τσιλιμιγκάκης, site: www.tsilidiet.gr, www.hugeia.gr, www.tsilibooks.gr