Η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα αποτελεί σύνηθες φαινόμενο  της εποχής μας , καθώς σύμφωνα με το Ελληνικό ίδρυμα Καρδιολογίας ένας στους τρεις  Έλληνες έχει επίπεδα χοληστερόλης υψηλότερα από τα κανονικά. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μόνο τρεις στους δέκα το γνωρίζουν! Αφορά άτομα όλων των ηλικιών και φύλων και δεν έχει σχέση με το βάρος ή την φυσική κατάσταση, καθώς προσβάλλει ακόμη και όσους γυμνάζονται και δεν έχουν περιττά κιλά.

Το καλύτερο λοιπόν είναι να γνωρίζουμε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μας , ώστε να προλάβουμε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας (πχ εμφάνιση κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος) . Η εξέτασή της θεωρείται επιβεβλημένη μετά την ηλικία των είκοσι ετών και αυτό γιατί η χοληστερόλη δεν έχει συμπτώματα . Αν η τιμή της ολικής χοληστερόλης είναι μικρότερη των 200mg/dl, τότε η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια , ενώ σε περίπτωση που η τιμή κυμαίνεται από 200-240mg/dl επιβάλλεται ετήσια παρακολούθηση. 

Καθοριστικό ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης παίζουν η διατροφή και ο τρόπος ζωής . Τα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες προϊόντα, είναι ένας τρόπος για την μείωση της χοληστερόλης .  Οι φυτικές στερόλες αποτελούν φυτικά συστατικά που υπάρχουν σε τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής όπως είναι οι ξηροί καρποί , τα αποφλοιωμένα δημητριακά , τα φυτικά έλαια και τα λαχανικά . οι φυτικές στερόλες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από τον οργανισμό μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στο καθημερινό μας διαιτολόγιο έχουμε τρεις ισχυρούς συμμάχους για την αποτελεσματική μείωση της χοληστερόλης : τη μαργαρίνη , το ημιαποβουτηρωμένο γάλα και το γιαούρτι . Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση τριών μερίδων τροφίμων εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες συμβάλλει στην μείωση της χοληστερόλης κατά 15% σε διάστημα δύο έως τριών εβδομάδων ενώ η συνεχιζόμενη χρήση τους , την κρατά σε χαμηλά επίπεδα.   Ενδεικτικά μια μερίδα ανά προϊόν αντιστοιχεί με  1 μέτριο ποτήρι γάλα (250 ml), 1 κεσεδάκι γιαούρτι και 10γρ  μαργαρίνη (1-2 αλειμμένες φέτες ψωμιού).  

Ωστόσο, οι φυτικές στερόλες μπορεί να μην είναι διατροφικά κατάλληλες για εγκύους, γυναίκες που θηλάζουν και παιδιά κάτω των πέντε ετών, μια και αυτές οι ομάδες πληθυσμού έχουν αυξημένες ανάγκες σε λιπαρά, και δεν είναι συνήθως προτεραιότητά τους η μείωση της χοληστερίνης.

Καλό θα ήταν λοιπόν, όταν αποφασίσετε να μειώσετε τη χοληστερίνη σας, να συμβουλεύεστε το γιατρό και το διατροφολόγο σας.

 

 

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ

ΠΗΓΕΣ : Περιοδικό FORMA

             www.pro-activ.com/el-gr