ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι φλεγμονή του βλεννογόνου της μύτης η οποία έχει αλλεργική αιτιολογία. Οι κυριότερες αιτίες εμφάνισής της είναι τα αλλεργιογόνα , με συνηθέστερα τη γύρη των δέντρων και των φυτών (ειδικά την άνοιξη που η επαφή με την φύση είναι μεγαλύτερη), τη μούχλα, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης αλλά και τα κατοικίδια ζώα. Είναι συχνή νόσος , ειδικά στα παιδιά, αφού το 1 στα 5 την εμφανίζει την περίοδο της άνοιξης.

Τα συμπτώματά  της είναι το συνάχι , ο κνησμός (φαγούρα) σε μύτη, λάρυγγα,  ουρανίσκο, μάτια , η ρινική συμφόρηση και τα φταρνίσματα. Πολλές φορές μπορεί να την περάσουμε για απλό κρυολόγημα αλλά υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Το απλό κρυολόγημα κρατά το πολύ 7-10 μέρες, ενώ τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας παραμένουν όσο το άτομο εκτίθεται στο στοιχείο που του προκαλεί την αλλεργία (γύρη, σκόνη κτλ). Να θυμάστε επίσης ότι στο κρυολόγημα εκδηλώνεται πυρετός και οι εκκρίσεις είναι κίτρινες ή κιτρινοπράσινες ενώ στην αλλεργική ρινίτιδα απουσιάζει ο πυρετός και οι εκκρίσεις είναι λευκές και υδαρείς.  


ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Το παιδί μπορεί να νιώσει πόνο στο κεφάλι ή καταβολή . Πιο σύνηθες είναι να εμφανίσει δυσκολία στη συγκέντρωση ή την παρακολούθηση μαθημάτων . Μπορεί τέλος να παρουσιάσει ροχαλητό επειδή τα άτομα που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα αναπνέουν από το στόμα.  Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά, η αλλεργική ρινίτιδα, μπορεί να εξελιχθεί σε εποχικό βρογχικό άσθμα.


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Φροντίστε να αποφεύγει το παιδί σας αλλεργιογόνα στοιχεία όπως τη γύρη των λουλουδιών , τη σκόνη κτλ. Επόμενη κίνηση είναι η χορήγηση φαρμάκων για άμεση ανακούφιση (κυρίως αντιισταμινικά και τοπικά κορτικοειδή).
 


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Επισκεφτείτε τον παιδίατρο το συντομότερο, όταν παρατηρήσετε στο παιδί σας συμπτώματα που θυμίζουν αλλεργική ρινίτιδα και στη συνέχεια ίσως και έναν ΩΡΛ που θα του χορηγήσει τα κατάλληλα φάρμακα
  • Αν τα συμπτώματα επιμένουν , η ενδεδειγμένη λύση είναι η επίσκεψη σε αλλεργιολόγο . Εκείνος, με την βοήθεια ειδικών tests, θα εντοπίσει την αιτία που προκαλεί την αλλεργία και θα σας συμβουλέψει ανάλογα.
  • Για να απαλλαγεί το παιδί σας μια για πάντα, από το αίτιο που την προκαλεί μπορείτε να ακολουθήσετε μια θεραπεία απευαισθητοποίησης, που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 30 χρόνια και η συνολική διάρκεια της φτάνει τα πέντε έτη . Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας, είναι η δημιουργία αντισωμάτων που θα θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι στα αλλεργιογόνα στοιχεία .

 

          ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ

          ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ FORMA