Συνέντευξη του διαιτολόγου Μιχάλη Τσιλιμιγκάκη!

 

Ένας διαιτολόγος με μακροχρόνια εμπειρία και αναρίθμητα διαιτολογικά προγράμματα στο ενεργητικό του, είναι ο κύριος Μιχάλης Τσιλιμιγκάκης. Μαζί του, θα συζητήσουμε για την παχυσαρκία , που αποτελεί μάστιγα για τη σύγχρονη εποχή, αλλά  και τον τρόπο που μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε!
 

Του Σπύρου Σταθάτου                        

                                                                                                             

ΣΣ: Κύριε Τσιλιμιγκάκη, πότε χαρακτηρίζουμε έναν άνθρωπο παχύσαρκο;

 

ΜΤ: Παχύσαρκο θεωρούμε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει δείκτη μάζας σώματος από 30 και άνω. Ο δείκτης μάζας σώματος, είναι το πηλίκο της διαίρεσης, με διαιρετέο το βάρος σε κιλά και διαιρέτη το ύψος σε μέτρα υψωμένο στο τετράγωνο. Παραδείγματος,  χάριν ένας άντρας 90 κιλών με ύψος 1, 80 μέτρα έχει δείκτη μάζας σώματος 27,78.

 

ΣΣ: Σήμερα υπάρχει ρατσισμός για τους παχύσαρκους; Κάποτε το να είναι κάποιος παχύς, ήταν σημάδι ομορφιάς!

 

ΜΤ: Η ομορφιά σε κάθε εποχή ανήκει στην επιστήμη της Κοινωνιολογίας, του τομέα διατροφής. Δυστυχώς υπάρχει παντού (και μέσα στην οικογένεια), ο επικίνδυνος ρατσισμός λόγω των παραπανίσιων κιλών και ονομάζεται weigth bias (μεροληψία βάρους), από τον παγκόσμιο οργανισμό κατά της παχυσαρκίας WOF. Είναι η μεγαλύτερη κοινωνική στοχοποίηση και αγγίζει το 58% παγκοσμίως.
 


ΣΣ:
  Μπορεί να νικηθεί η παχυσαρκία ;

ΜΤ: Φυσικά και μπορεί να νικηθεί, αλλά απαιτείται θέληση και υπομονή σε μία νέα λογική υγιεινής διαβίωσης, με αυξημένη σωματική δραστηριότητα, ισορροπημένη διατροφή, θετική ψυχολογία, ενυδάτωση, επαρκή και ποιοτικό ύπνο. Όσοι ή όσες όμως ανήκουν στη νοσογόνο παχυσαρκία, ο γιατρός τους και μόνο, θα αποφασίσει τη θεραπευτική αγωγή που συνίσταται. Αυτή, πέρα από τα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα που αναφέραμε, μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα ή ακόμη και μεταβολική - βαριατρική χειρουργική επέμβαση.
 


ΣΣ:
Τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει μάθει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού; Πόσο εύκολα θα μπορέσει να νικήσει το αίσθημα της πείνας.

 

ΜΤ: Αν ,όπως είπαμε, έχει θέληση, υπομονή και κάνει τα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα που αναφέραμε πριν, σε σύντομο χρονικό διάστημα (5 με 8 ημέρες) τροποποιεί τους χρονικούς διαύλους του, συνηθίζει δηλαδή και μπορεί να αντέξει στο λιγότερο φαγητό. Ωστόσο σε βάθος χρόνου, πρέπει να αποφεύγονται οι στερητικές δίαιτες και να επιλέγονται επιστήμονες με ολιστική αντιμετώπιση ή ομάδες εξειδικευμένων επιστημόνων, που εκπονούν ισορροπημένα προγράμματα κατά της νόσου παχυσαρκίας.

 

ΣΣ: Είστε υπέρ της σταδιακής απώλειας κιλών ή (ειδικά στην αρχή) μπορούμε να κινηθούμε πιο δυναμικά ;

 

ΜΤ:Όπως είπαμε, τα ισορροπημένα προγράμματα εμπεριέχουν την έννοια του μέτρου και όχι των απότομων διακυμάνσεων, που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία μας. Άλλωστε είναι εμφανής η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που προσπαθώντας να χάσουν γρήγορα κιλά, πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα και παίρνουν κιλά. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν χάνουμε γρήγορα, χάνεται και αρκετός μυϊκός ιστός, ο οποίος όμως αποκτάται πολύ αργά και είναι σημαντικότατος για το μεταβολισμό μας. Έτσι λοιπόν επειδή η γρήγορη απώλεια κάποια στιγμή δεν επέρχεται, απογοητευόμαστε, ξαναρχίζουμε τις κακές συνήθειες και αποκτάμε ξανά το βάρος μας ή και ακόμη μεγαλύτερο, με περισσότερο όμως λιπώδη ιστό και μειωμένο μυϊκό, πράγμα που είναι καταστροφικό για το μεταβολισμό μας κι ευνοϊκό για την παχυσαρκία.

 

ΣΣ: Σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας.

 

ΜΤ: Παρακαλώ, στη διάθεσή σας.

 

 

 

 

Ο κύριος Τσιλιμιγκάκης Μιχάλης,  είναι συγγραφέας Διαιτολογικών βιβλίων, SCOPE (Ειδικός στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πιστοποιημένος από τη WOF), με μετεκπαίδευση στη Λιπιδιολογία, στην πρόληψη καρδιαγγειακών & μεταβολικών νοσημάτων, μέλος της Ελλ. Ετ. Αθηροσκλήρωσης, EAS, WOF, Ελλ. Ιατρικής Ετ. Παχυσαρκίας, Αντιπρόεδρος Ελλ. Ερ. Ινστ. Επιστημον. Διατροφής Αθλητών και διευθυντής της επιχείρησης «Η ΥΓΕΙΑ».  e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., facebook – messenger: Μιχάλης Τσιλιμιγκάκης, site: www.tsilidiet.gr, www.hugeia.gr, www.tsilibooks.gr