Για πολλούς η παχυσαρκία, είναι μια ενοχλητική κατάσταση του σώματός τους, που συνάδει με ανθρώπους χωρίς επαρκή έλεγχο των τάσεών τους.  Για όλους εμάς, όμως, που είμαστε ειδικοί στην αντιμετώπισή της, αποτελεί νόσο. Η παχυσαρκία λοιπόν είναι πράγματι νόσος (200.000 θάνατοι ετησίως) και σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) αποτελεί επιδημία που επηρεάζει και προκαλεί ασθένειες σε όλο μας τον οργανισμό (καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνος, φλεγμονές, διαβήτης, μεταβολικά νοσήματα, μυοσκελετικά, αυτοάνοσα, αναπνευστικά κλπ)! Αφορά σε όλη την υφήλιο, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες κι είναι ανίατη, με την έννοια του ότι μια ζωή πρέπει να προσπαθείς, γιατί πάντοτε θα υπάρχει η «τάση πάχυνσης». Είναι δε απαράδεκτο, να συνδέεται με ετικέτες για ανθρώπους που πάσχουν απ’ αυτή, όπως ακριβώς και για οποιονδήποτε πάσχει, από κάποιο πρόβλημα υγείας!
 

Το τρομερό της όπλο είναι ότι ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ, ΙΚΑΝΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΜΑΣ! Το δικό μας όπλο, είναι η ΣΥΝΕΣΗ και το ΜΕΤΡΟ. Αν ικανοποιούμε τα «θέλω» του εγκέφαλού μας ,με 2-3 παρατυπίες που αμέσως μετά τις μαζεύουμε, είναι ανθρώπινο, λογικό και ωφελεί, παρά βλάπτει. Όταν όμως γεμίζουμε συνεχώς τα ,συναισθηματικά μας, «κενά» με λιχουδίτσες, τότε χάνουμε τη «μπάλα» και μετά την υγεία μας!

 

Ο αγώνας μας είναι και θα είναι, κοντά σ’ αυτούς τους συμπαθέστατους και πληγωμένους ανθρώπους, με διαρκή ενημέρωση, εκπαίδευση, αγάπη, γιατί απλά το αξίζουν, προσπαθώντας να νικήσουν κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, που η επιστήμη ακόμη δεν έχει μπορέσει επαρκώς να επιλύσει.ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ  συγγραφέας διαιτολογικών βιβλίων, SCOPE (Ειδικός στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πιστοποιημένος από τη WOF), με μετεκπαίδευση στη Λιπιδιολογία, στην πρόληψη καρδιαγγειακών & μεταβολικών νοσημάτων, μέλος της Ελλ. Ετ. Αθηροσκλήρωσης, EAS, WOF, Ελλ. Ιατρικής Ετ. Παχυσαρκίας, Αντιπρόεδρος Ελλ. Ερ. Ινστ. Επιστημον. Διατροφής Αθλητών και διευθυντής της επιχείρησης «Η ΥΓΕΙΑ».www.tsilidiet.gr, www.hugeia.gr, www.tsilibooks.gr