Ο σίδηρος, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά ιχνοστοιχεία, που συμβάλλουν στην ορθή λειτουργία του οργανισμού . Μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα με τη μορφή φεριτίνης και αιμοσιδηρίνης. Βοηθά στην σωστή οξυγόνωση των ιστών, στην λειτουργία των  ενζύμων, ενώ διευκολύνει και την παραγωγή ορμονών.   

Η κόπωση αλλά και η εξάντληση που αισθανόμαστε, πολλές φορές, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σιδήρου. Άτομα με χαμηλό σίδηρο, εμφανίζουν μειωμένη απόδοση στη δουλεία ή στο σχολείο( αν μιλάμε για παιδιά), ενώ η ίδια αιτία μπορεί να ελαττώσει την αντίσταση του οργανισμού μας, έναντι των λοιμώξεων .  Άλλα προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη σιδήρου, είναι οι διαταραχές στο γαστρεντερικό σύστημα και η τριχόπτωση.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους συχνότερους τύπους αναιμίας , η σιδηροπενική,  είναι πολύ συχνή, ειδικά σε νέες γυναίκες και σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο.

Η ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου, εξαρτάται επίσης από την ίδια τη μορφή του σιδήρου (σίδηρος ζωικής ή φυτικής προέλευσης). Ο αιμικός σίδηρος (σίδηρος ζωικής προέλευσης), απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό και βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Ο μη αιμικός σίδηρος (σίδηρος κυρίως φυτικής προέλευσης), δεν απορροφάται τόσο εύκολα. Βρίσκεται στα δημητριακά, τα όσπρια, το σπανάκι κ.α. Ποσότητες μη αιμικού σιδήρου μπορούμε να πάρουμε και από προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως τα αυγά και το γάλα.

Να θυμάστε ότι συστατικά όπως η μέντα, το χαμομήλι, ο καφές και το κακάο αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Επομένως , καλό είναι να τα αποφεύγετε,  λίγο  πριν,  ή αμέσως μετά, την κατανάλωση ενός γεύματος, που περιέχει τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

Εκτός όμως από την έλλειψη του σιδήρου, και η υπερβολική κατανάλωση του, μπορεί να προκαλέσει  προβλήματα στον οργανισμό, όπως διάρροια, ναυτία, εμετό ή δυσκοιλιότητα. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 8 μg για τους άνδρες και 18 μg για τις γυναίκες.

Τέλος,  τα συμπληρώματα διατροφής με σίδηρο μπορεί να είναι αναγκαία για έναν οργανισμό , είναι δυνατόν όμως να επηρεάσουν την απορρόφηση άλλων φαρμάκων. Πάντα λοιπόν να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, πριν από την χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής . Όπως έχουμε ξανατονίσει,  προσέχουμε  για να έχουμε!
 


ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ

 

ΠΗΓΕΣ:    1) www.pharm24.gr
                2) www.omned.gr
               3) www.iatronet.gr