Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει για τα αντιοξειδωτικά. Όλες άλλωστε οι λεγόμενες «σούπερ τροφές» (ελιά, κουρκουμάς, τσάι, γκότζι, κακάο κλπ), σ’ αυτά στηρίζουν τη φήμη τους. Αυτά όμως που περιέχονται στα τρόφιμα, και μέσω της πέψης καταλήγουν στον οργανισμό μας ,είναι τα λεγόμενα εξωγενή αντιοξειδωτικά. Οι περισσότεροι, αγνοούν ότι υπάρχουν στον οργανισμό μας και τα δικά μας, δηλαδή τα ενδογενή αντιοξειδωτικά.

 

Η παραγωγή ελευθέρων ριζών μέσα μας είναι συνεχής και ποικίλης αιτιολογίας, ακόμη και από τον ίδιο μας τον οργανισμό, που θα μπορούσαν να μας καταστρέψουν. Άρα για να υφιστάμεθα ακόμη ως άνθρωποι, είναι ευνόητο πως ο οργανισμός μας, ανεξάρτητα από την πρόσληψη πολλών ή λιγότερων αντιοξειδωτικών συστατικών από τις τροφές, έχει δημιουργήσει έναν αντιοξειδωτικό μηχανισμό ικανό ν’ ανταποκριθεί ως κάποιο βαθμό, στις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών.

 

Οι κυριότερες συνιστώσες αυτού του μηχανισμού είναι: η σουπεροξειδική δισμουτάση (SOD), η καταλάση (CAT), η γλουταθειονική υπεροξειδάση, το (εντός ορίων) ουρικό οξύ, η οιστραδιόλη, η χολερυθρίνη (ή μπιλιρουμπίνη) κλπ.
 

Όλα εξαρτώνται από την κατάσταση που διατηρούμε τα μιτοχόνδρια των κυττάρων μας. Αν έχουμε «τοξικές» συνήθειες («σαβουροφαγία», κάπνισμα, αλκοόλ, ξενύχτια, περιβάλλον ρύπανσης, καθιστική ζωή, άγχος κλπ), ενισχύουμε τις τοξικές ελεύθερες ρίζες και μειώνουμε τα δικά μας αντιοξειδωτικά, δημιουργώντας μηχανισμούς γήρανσης. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για καρδιαγγειακά, καρκίνους, αυτοάνοσα, ακόμα και για κακή έκβαση λοιμώξεων όπως η COVID!

Μη κοιτάμε συνεπώς, μόνο να επιδεικνύουμε ότι τρεφόμαστε με εισαγόμενες και πανάκριβες «υπερτροφές» αλλά να δίνουμε προσοχή και στις βασικές ανάγκες του οργανισμού μας (καλός  ύπνος, σωστή διαχείριση στρες, επαρκής κατανάλωση νερού, συχνές διαγνωστικές εξετάσεις κλπ), στα πλαίσια μιας ΕΥΖΩΙΚΗΣ - ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ με ισορροπημένη διατροφή, αυξημένη σωματική δραστηριότητα και θετική ψυχολογία!

 

ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ  Συγγραφέας διαιτολογικών βιβλίων, SCOPE (Ειδικός στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πιστοποιημένος από τη WOF), με μετεκπαίδευση στη Λιπιδιολογία, στην πρόληψη καρδιαγγειακών & μεταβολικών νοσημάτων, μέλος της Ελλ. Ετ. Αθηροσκλήρωσης, EAS, WOF, Ελλ. Ιατρικής Ετ. Παχυσαρκίας, Αντιπρόεδρος Ελλ. Ερ. Ινστ. Επιστημον. Διατροφής Αθλητών και διευθυντής της επιχείρησης «Η ΥΓΕΙΑ».www.tsilidiet.gr, www.hugeia.gr, www.tsilibooks.gr