Ο ύπνος θεμέλιο για την υγεία

Η αξία του καλού ύπνου, επαρκούς ποσοτικά αλλά και αποδοτικού, στην υγεία μας, είναι εξαιρετικά σημαντική.  Σύμφωνα με την έκθεση του Π.Ο.Υ το 2004, οι διαταραχές του ύπνου συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως η χρόνια κόπωση, αδύναμη μνήμη, ατυχήματα, μειωμένη απόδοση, ευερεθιστότητα. Σύγχρονες έρευνες, προσθέτουν στην λίστα την υπέρταση, τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

Ακόμη και η βραχύχρονη απορρύθμιση του ύπνου, είναι ικανή να μειώσει την άμυνα του οργανισμού. Σε ερευνα, που δημοσιεύτηκε στο Jama Internal Medicine το 2009, άτομα που για λίγες εβδομάδες, έκαναν λιγότερο και φτωχότερο ποιοτικά ύπνο, είχαν μειωμένη αντίσταση στα κρυολογήματα, όταν αμέσως μετά εκτέθηκαν σε ρινοιους.

Την αξία του ύπνου κατανοούμε όταν δούμε τι συμβαίνει στην διάρκεια του. Στο στάδιο REM (Random Eye Movement) βλέπουμε όνειρα, παγιώνεται η μνήμη και γίνεται αναζωογόνηση του εγκέφαλου. Ενώ, στο Non·REM στάδιο, του βαθέως χαλαρωτικού ύπνου, μεταξύ άλλων, εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη και γίνονται διεργασίες ανάπτυξης, ανάρρωσης, αποκατάστασης των καθημερινών φθορών, αποτοξίνωσης και ενίσχυσης της άμυνας του οργανισμού.

 

Λόγοι διαταραχής του ύπνου

Ένας συχνός λόγος που ο ύπνος διαταράσσεται, οφείλεται στο ότι η τηλεόραση, το τάμπλετ, το κινητό, μας «νανουρίζουν» για ύπνο. Οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών μοντέρνας τεχνολογίας, εκπέμπουν φως που είναι πολύ ενισχυμένο, με το μπλε φάσμα χαμηλού μήκους κύμματος (400-490nm), που λειτουργεί ως ξυπνητήρι για τα βιολογικά μας ρολόγια.

Όπως ανακάλυψε ο George Brainard το 1990 στον άνθρωπο η μπλε ακτινοβολία μεταθέτει την ώρα του ύπνου αργότερα, και καταπιέζει την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης που εκκρίνεται το βράδυ και ρυθμίζει τον ύπνο, είναι ισχυρά αντιοξειδωτική και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Μετρίαση της φωτεινής έντασης στην οθόνη, εφαρμογές και γυαλιά που φιλτράρουν το μπλε φως, είναι κάποιες πρακτικές λύσεις, χωρίς να έχει μετρηθεί η απόδοση τους ακόμη. Είναι σημαντικό λοιπόν να αφήνουμε στην άκρη τις οθόνες αρκετή ώρα πρίν από τον ύπνο, ειδικά για παιδιά και εφήβους, όπου ο ύπνος είναι απαραίτητος για τον εντατικό ρυθμό ανάπτυξης.

Μιά άλλη αιτία διαταραχής του ύπνου είναι το στρες και το άγχος που, ακόμη και όταν δεν προκαλούν αΰπνία, δεν αφήνουν τον οργανισμό να χαλαρώσει σωματικά και διανοητικά ώστε να περάσει στο στάδιο του βαθέως αναζωογονητικού ύπνου, όπου γίνεται η κυτταρική κάθαρση και ανανέωση των ιστών. Έτσι, ανάλογα με τις προδιαθέσεις κάθε οργανισμού επιβαρύνονται κάποια όργανα και συστήματα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα υγείας.

 

 

Αντιμετώπιση

Σε αυτές τις περιπτώσεις πολύπλευρη υποστήριξη του οργανισμού προσφέρει η Προηγμένη Ομοιοπαθητική Ιατρική. Οι προηγμένες ομοιοπαθητικές φαρμακευτικές συνθέσεις αποτελούνται από πολλά ομοιοπαθητικά φάρμακα, με ειδική διάταξη, τα οποία ο οργανισμός αξιοποιεί άμεσα για τις ανάγκες του, δηλαδή εκεί που το χρειάζεται περισσότερο και την στιγμή ακριβώς που τα χρειάζεται, ώστε να διατηρεί την ομοιοστασία στις λειτουργίες του. Είναι σαν να έχουμε στην διάθεσή μας μια καλά συγκροτημένη όμάδα που μας συντρέχει κάθε στιγμή της μέρας, ανάλογα με τις προεξάρχουσες ανάγκες μας.
 
Καθώς δε, η σύγχρονη ζωή έχει πρωτόγνωρη ένταση, τα στρες βρίσκεται σε καθημερινή βάση. Έτσι οι ανάγκες της ιδιοσυγκρασίας μας σε σωματικό, συναισθηματικό, διανοητικό και ψυχικό επίπεδο, μεταβάλλονται ακόμη και στην διάρκεια μιας ημέρας.
 
Σε άλλες περιπτώσεις ο ύπνος απορρυθμίζεται λόγω ωραρίου εργασίας π.χ εναλλασσόμενο νύχτα-μέρα, νυχτερινό ωράριο. Εδώ, με τις προηγμένες ομοιοπαθητικές συνθέσεις υποστηρίζονται -μέσω των διαφορετικών ομοιοπαθητικών φαρμάκων που περιέχουν- ταυτόχρονα όλα τα συστήματα που επιβαρύνονται από την αναπόφευκτη αυτή αναστροφή του βιολογικού ρολογιού. Ανάλογη είναι και η βοήθεια που προσφέρουν στις περιπτώσεις κόπωσης, αΰπνίας και άλλων ενοχλήσεων, που εμφανίζονται από την αλλαγή της γεωγραφικής ζώνης πχ σε ταξίδια– το γνωστό μας jet lag.
 
Οι διαταραχές του ύπνου μπορεί, να οφείλονται σε διέγερση από χημικές ουσίες (π.χ καφεΐνη), να είναι απόρροια μιας συνυπάρχουσας νόσου (πχ πονοκέφαλος) ή να επιδεινώνονται από με την λήψη κάποιων φαρμάκων.
 

Όπως αναφέρει έκθεση Scientific framework for Homoeopathy του 2012 που βασίστηκε σε έρευνες και επιδημιολογικές μελέτες των δυο προηγούμενων αιώνων: «Η Ομοιοπαθητική ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει σημαντικά τις παρενέργειες από συμβατικές αγωγές (conventional treatment), όταν οι ασθενείς παράλληλα με αυτές, ακολουθούν και την Ομοιοπαθητική Θεραπεία».

Σε αυτές τις καταστάσεις η Προηγμένη Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει , μέσω συγκεκριμένων ομοιοπαθητικών φαρμακευτικών συνθέσεων που ενισχύουν τον οργανισμό στο αποτοξινωτικό και αναπλαστικό έργο του, και χορηγούνται πάραλληλα με την όποια αγωγή κάνει ο ασθενής, χωρίς κανένα πρόβλημα. Με αυτό τον τρόπο η Προηγμένη Ομοιοπαθητική βοηθά στη  ρύθμιση του ύπνου αλλά και στην γενικότερη αποκατάσταση της υγείας.
 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΙΝΑΣ

Γενικός Ιατρός -Ομοιοπαθητικός

 

Για την δυνατότητα που έχει κάθε άνθρωπος στα πλαίσια της αυτοφροντίδας να συντηρεί, ενδυναμώνει και να ενισχύει την άμυνά του ώστε να ανταπεξέρχεται στους εξωτερικούς και εσωτερικούς εισβολείς μέσω της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής ο γιατρός Γιώργος Αγγελίνας προσφέρει σε συνεργασία με συναδέλφους του δωρεάν διαδικτυακές ενημερώσεις, με γνώμονα πάντα ότι το προλαμβάνειν είναι καλλιον του θεραπεύειν.

Για επικοινωνία με τον γιατρό email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. και τηλέφωνο:  697 405 2509