ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

 

Το καλοκαιράκι έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας και το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι παραλία, ξαπλώστρα , καφεδάκι και ηλιοθεραπεία . Μέχρι εδώ όλα καλά . Παρακάτω ,θα σας δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγετε «δυσάρεστες καταστάσεις» από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες (UVA KAI UVB):

 

ΚΑΛΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, είναι το σωστό αντηλιακό. Δεν πρέπει ποτέ να εκτιθέμεθα στον ήλιο με αντηλιακό που να έχει δείκτη προστασίας κάτω από 15. Όσον αφορά στην μάρκα, υπάρχουν πολλά γνωστά αντηλιακά στα περισσότερα  καταστήματα αλλά και η διαφήμιση στην τηλεόραση παίζει σημαντικό ρόλο, στο να επιλέξουμε το κατάλληλο για την περίπτωσή μας. Για τα παιδιά προτιμήστε αντηλιακό, με δείκτη προστασίας πάνω από 30, καθώς είναι περισσότερο ευαίσθητη η επιδερμίδα τους.

 

ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΩΡΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ .

Αυτή εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος κάθε ανθρώπου . Τα ανοιχτόχρωμα δέρματα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς παθαίνουν εύκολα εγκαύματα. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να κάνουμε μπάνιο μεταξύ των ωρών 11 το πρωί με 5 το απόγευμα. Αν παρόλα αυτά επιθυμούμε να πάμε για μπάνιο μεταξύ αυτών των ωρών , ο επιθυμητός χρόνος έκθεσης στον ήλιο είναι μισή ώρα το πολύ . Άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα πρέπει να επιλέξουν αντηλιακό με δείκτη προστασίας πάνω από 15.

 

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ;

Μπορούμε να κάνουμε ένα δροσερό ντους και να χρησιμοποιήσουμε καταπραϋντική κρέμα. Πίνουμε πολλά υγρά , αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο και συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.

 

ΠΟΙΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;

ΟΙ βλάβες από την έκθεση στον ήλιο είναι ίδιες σε όλες τις ηλικίες . Βέβαια έχει σημασία να διδάξουμε από νωρίς στα παιδιά , τους κανόνες ηλιοπροστασίας , καθώς  σοβαρά ηλιακά εγκαύματα στα πρώτα 15 χρόνια ζωής, αυξάνουν τον κίνδυνο μελλοντικής ανάπτυξης δερματικού καρκίνου.

 

ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Η ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑ;

Τα μωρά ως 6 μηνών δεν πρέπει να κάνουν χρήση αντηλιακών προϊόντων και απαγορεύεται να εκτίθενται γυμνά στον ήλιο. Τα μεγαλύτερα παιδιά ας χαρούν τον ήλιο με ασφάλεια , εφόσον ακολουθήσουν αυτά που προαναφέραμε. Δεν ξεχνάμε επίσης να συμβουλεύουμε τα παιδιά να φορούν καπέλο , μπλουζάκι και γυαλιά. 

 

Να θυμάστε, η εφαρμογή του αντηλιακού σας πρέπει να γίνεται 20λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται ανά 2ωρο ή συχνότερα , αν ιδρώσετε ή σκουπιστείτε .

 

Να είστε όλοι καλά και να απολαύσετε τον ήλιο και την θάλασσα με ασφάλεια

 

 

 

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ

Απόσπασμα από συνέντευξη του  πλαστικού χειρουργού  Νίκου Μεταξωτού (στον υπογράφοντα) στο περιοδικό FORMA