Το στρες ή αλλιώς άγχος προέρχεται από το ρήμα ἄγχω, που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω ή πνίγω. Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Υπάρχει το δημιουργικό άγχος , το καλό στρες με άλλα λόγια, το οποίο μας κινητοποιεί να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις που εμφανίζονται στην ζωή μας. Τι γίνεται όμως όταν το άγχος είναι υπερβολικό ; Τότε δημιουργούνται μια σειρά από προβλήματα τα οποία ξεκινούν από ψυχικά (θυμός, απογοήτευση, κατάθλιψη) και καταλήγουν να σωματοποιούνται .

 

ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΑ ΚΑΤΩΘΙ:

Καρδιά : Οι πάσχοντες από χρόνιο στρες έχουν συνήθως προβλήματα με την καρδιά τους . Αυξάνεται η  αρτηριακή πίεση , διαστέλλονται τα στεφανιαία αγγεία ενώ επηρεάζεται και η καρδιακή συχνότητα . Συχνά εμφανίζονται επικίνδυνες αρρυθμίες οι οποίες προέρχονται από το υπερβολικό άγχος.

 

ΕΝΤΕΡΟ : Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα είναι συνηθισμένο ειδικά σε ασθενείς με υπερβολικό άγχος . Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει μετεωρισμό του εντέρου, εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας και πόνους στην κοιλιακή χώρα .
 

ΣΤΟΜΑΧΙ: Άτομα τα οποία έχουν έντονο το συναίσθημα της ευθύνης ή της φροντίδας των άλλων, με άμεση συνέπεια το υπερβολικό άγχος, είναι δυνατό να εμφανίσουν  στομαχικές διαταραχές . Το στομάχι εμφανίζει αυξημένες συσπάσεις και δημιουργείται υπερέκκριση γαστρικού υγρού με άμεση συνέπεια να δημιουργούνται γαστρίτιδες ή ακόμη και έλκος.

 

ΚΕΦΑΛΙ: Άτομα με χρόνιο άγχος αντιμετωπίζουν συχνά κεφαλαλγίες ,ειδικότερα ημικρανίες,  ενώ αντιμετωπίζουν και προβλήματα με τον ύπνο (αϋπνίες, κακή ποιότητα ύπνου κτλ).

 

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  : Το βρογχικό άσθμα και γενικότερα η αναπνευστική λειτουργία είναι δυνατόν να επιδεινωθούν λόγω μεγάλου άγχους. Πολλές φορές τα άτομα αυτά εμφανίζουν κρίσεις δύσπνοιας λόγω της ψυχικής τους επιβάρυνσης.

 

ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ : Έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα με έντονο στρες είναι παχύσαρκα ή σε άλλες περιπτώσεις αδυνατούν να χάσουν κιλά . Αυτό γίνεται γιατί επηρεάζεται ο μεταβολισμός με άμεση συνέπεια να αυξάνεται το λίπος και να μειώνεται η μυϊκή μάζα.
 

 

ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ : Ένα σημαντικό πρόβλημα σε πολλά νέα ζευγάρια που αδυνατούν να κάνουν παιδιά ,εφόσον έχουν αποκλειστεί όλες οι άλλες πιθανές παθολογικές αιτίες, είναι ο παράγων άγχος. Αυτός ο παράγων δρα ανασταλτικά τόσο στους άντρες (κακή ποιότητα σπέρματος) όσο και στις γυναίκες (αναστολή ωοθυλακιορρηξίας) .
 

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

  Να θυμάστε! Το άγχος είναι σαν την φωτιά που σιγοκαίει μέσα μας. Αν την ελέγξετε μπορείτε να πάτε μπροστά , γιατί το δημιουργικό άγχος κινητοποιεί. Αντίθετα αν σας ελέγξει αυτή, τότε θα καταστρέψει  τόσο εσάς όσο και τους γύρω σας.  Η σωματική άσκηση , ένα καλό μασάζ, η yoga, o βελονισμός αλλά κυρίως η καλή παρέα, βοηθούν να πολεμήσετε το άγχος. Στο site αυτό έχουμε σκοπό να σας προτείνουμε  τρόπους για καλύτερη και υγιεινή ζωή! BE HEALTHY FOR EVER!

 

 

 

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ

ΠΗΓΗ : 1)WWW.WIKIPEDIA.ORG 

              2) WWW.ONMED.GR

              3)WWW.TANEA.GR

              4) WWW.IATRONET.GR