ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΠ;

  Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), είναι ένα νόσημα που πλήττει το αναπνευστικό σύστημα και περιλαμβάνει τη χρόνια βρογχίτιδα και το πνευμονικό εμφύσημα. Η ΧΑΠ ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Όταν το πρόβλημα αφορά στους βρόγχους, εκείνοι παρουσιάζουν φλεγμονή, στένωση (βρογχόσπασμοι), ενώ παράγονται και  άφθονες εκκρίσεις . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της ροής του αέρα κυρίως κατά την εκπνοή , βήχα και συχνές λοιμώξεις. Όταν υπερέχει το εμφυσηματικό στοιχείο, παρατηρείται καταστροφή των κυψελίδων και υπερδιάταση των πνευμόνων (υπερβολικό φούσκωμα) . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο αέρας να παγιδεύεται στους πνεύμονες , να μην ανανεώνεται και να διαταράσσεται η ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα . 
 
      
ΣΥΝΗΘΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

 1) Βήχας αρχικά πρωινός και στη συνέχεια όλη την ημέρα.

 2) Συχνά επαναλαμβανόμενα κρυολογήματα.

 3) Απόχρεμψη συνήθως βλεννώδης, που γίνεται πυώδης στις εξάρσεις της νόσου.

 4) Δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες , λόγω δύσπνοιας που προοδευτικά επιδεινώνεται, με αναπνευστικό συριγμό ή σφίξιμο στο θώρακα.

 5) Μερικές φορές εμφανίζονται σοβαρές εξάρσεις της νόσου, που μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια αναπνευστική ή καρδιακή ανεπάρκεια.

 

ΑΙΤΙΑ ΧΑΠ:

 1) Κάπνισμα.

 2) Ατμοσφαιρική Ρύπανση.

 3) Πνευμονικές λοιμώξεις .

 4) Δίαιτα.

 5) Γενετικοί παράγοντες.

 

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΑΠ

 

  Η σπιρομέτρηση είναι μια ειδική εξέταση, που γίνεται με το σπιρόμετρο, και ο πνευμονολόγος μπορεί να εκτιμήσει την λειτουργική ικανότητα των πνευμόνων.  Είναι μια απλή εξέταση και πρέπει να γίνεται πάντοτε προκειμένου να διαπιστώνεται η ύπαρξη της νόσου αλλά και για να παρακολουθείται η σοβαρότητα και η εξέλιξη της .

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

  1) Διακοπή καπνίσματος.

  2) Φάρμακα βρογχοδιασταλτικά , κορτικοειδή.

  3) Οξυγονοθεραπεία.

  4) Φυσιοθεραπεία.

  5) Χειρουργική Θεραπεία.

  6) Εμβόλια.

  7) Μηχανικός Αερισμός.
   Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΕ:

  1) Ανακούφιση των συμπτωμάτων.

  2) Βελτίωση αντοχής στην άσκηση.

  3) Βελτίωση ποιότητας ζωής.
  4) Πρόληψη-Θεραπεία παροξυσμών και άλλων επιπλοκών.

  5) Μείωση θνησιμότητας.

 

    ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ

    

       Το Κάπνισμα βλάπτει διότι καταστρέφει τους αμυντικούς μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματος, με αποτέλεσμα τις συχνές λοιμώξεις . Ο καπνός προκαλεί ερεθισμό των βρόγχων , στένωση των βρόγχων  και καταστροφή των κυψελίδων. Επιπλέον μειώνει την πνευμονική λειτουργία οδηγώντας σε ΧΑΠ. Με άλλα λόγια είναι μια επιζήμια απόλαυση . Σταματήστε το όσο είναι καιρός!Καρβουνάς Νικόλαος- Πνευμονολόγος

Απόσπασμα από συνέντευξη στην εφημερίδα «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ» (2004)