Πολύς κόσμος ταλαιπωρείται από τα νοσήματα του δέρματος, που συνιστούν μια τεράστια ενότητα της παθολογίας, από τα πιο απλά ,όπως το έκζεμα και η αλλεργική δερματίτιδα, έως τα πιό σοβαρά, που αποτελούν μια από τις εκδηλώσεις κάποιας συστηματικής πάθησης που  επιβαρύνει ολόκληρο τον οργανισμό, όπως για παράδειγμα τα αυτοάνοσα νοσήματα.

  Από τα συνήθη δερματικά προβλήματα είναι η ψωρίαση, οι φωτοευαισθησίες, κυρίως το καλοκαίρι, και η μεγάλη γκάμα αλλεργικών δερματοπαθειών,  όπως οι αλλεργικές εκδηλώσεις από άλλα συστήματα –πχ το αναπνευστικό- που είναι ένα πολύ καλά αντιμετωπιζόμενο θέμα από την ομοιοπαθητική.

  Τα πιο σοβαρά δερματικά νοσήματα είναι εκείνα τα οποία απειλούν την υγεία και τον οργανισμό γενικότερα. Αν έχουμε δηλαδή μια νόσο του κολλαγόνου με εκδηλώσεις δερματολογικές, αυτό ως ένα πολύπλοκο νόσημα αφορά στην υγεία και στην οικονομία όλου του οργανισμού. Ακόμη, και μιά ψωρίαση όταν έχει προχωρήσει σε αρθρώσεις είναι πιο επιβαρυντική για τον οργανισμό από την δερματική μορφή της ψωρίασης.

Τι μπορεί να προσφέρει στον ασθενή η Προηγμένη Ομοιοπαθητική στα δερματικά νοσήματα;

  Στα δερματικά νοσήματα γνωρίζουμε ότι στην πλειονότητά τους η αντιμετώπιση τους με την χημική αγωγή είναι κυρίως συμπτωματική. Αν αποδώσει, τότε ο ασθενής ανακουφίζεται από τις δερματικές ενοχλήσεις. Εάν όμως το πρόβλημα επανεμφανισθεί και επιμένει, τότε το θέμα ανάγεται και στην Προηγμένη Ομοιοπαθητική η οποία με την θεραπεία της πάει βαθύτερα και στοχεύει να λύσει το θέμα αιτιολογικά.

  Έχει αποδειχθεί πλέον, ότι στα δερματικά νοσήματα συμμετέχει σημαντικά η ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του ασθενή, είτε στην εμφάνισή τους, είτε στην επιδείνωσή τους. Η  βάση τους δηλαδή είναι πάρα πολύ συχνά ψυχολογική (μετά από ένα σοκ, μετά από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μετά από μεγάλη πίεση και στρες στην εργασία ή στο σχολείο, σε περιόδους μεγάλης δυσκολίας όπως αυτές που περνάμε σήμερα στην διάρκεια της πανδημίας), δηλαδή από καταστάσεις που συνθέτουν έντονη ψυχολογική πίεση ή μπορεί να εκδηλωθεί -σωματοποιηθεί στο δέρμα.

  Η Προηγμένη Ομοιοπαθητική, προσεγγίζει τον άνθρωπο ως ένα ενιαίο σύνολο. Όταν γίνεται ιδιοσυγκρασιακή υποστήριξη, εκείνο που στοχεύουμε είναι να βοηθήσουμε και σωματικά αλλά και ψυχοδιανοητικά.  Έτσι λοιπόν αντιμετωπίζουμε μεν το δερματικό πρόβλημα, αλλά αντιμετωπίζουμε και το ψυχοδιανοητικό γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να επέλθει η πλήρης αποκατάσταση.

  Η σχέση ψυχισμού και δερματικών προβλημάτων έχει αναγνωρισθεί στην ιατρική, γι’ αυτό για παράδειγμα βλέπουμε ότι στα παιδάκια που έχουν έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα), πολύ συχνό πρόβλημα αφού το 80-90% των παιδιών εκδηλώνουν έκζεμα πριν την ηλικία των 5 ετών, ο παιδίατρος μπορεί να δώσει ένα ήπιο κατευναστικό που δείχνει ότι αντιλαμβάνεται ότι το παιδί μπορεί να έχει ψυχοδιανοητική ένταση ή υπερδιέγερση. Με την Προηγμένη ομοιοπαθητική τα φροντίζουμε και τα δύο ταυτόχρονα, δηλαδή  και το σωματικό σύμπτωμα και το ψυχοδιανοητικό υπόστρωμα.

  Από κλινικές μελέτες και έρευνες, υπάρχουν αποδείξεις ότι η ομοιοπαθητική έχει σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα στο έκζεμα. Στο νοσοκομείο Bristol Homeopathic Hospital ,στα πλαίσια μελέτης που διήρκεσε 6 χρόνια, διαπιστώθηκε ότι το 82% τοις εκατό των ασθενών βελτιώθηκε σημαντικά με την αγωγή, και ανάλογα ποσοστά βρέθηκαν και σε άλλα ομοιοπαθητικά νοσοκομεία της Αγγλίας.

  Σε άλλη πρόσφατη μελέτη με 118 ασθενείς με έκζεμα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Complementary therapies in Medicine, αναφέρεται ότι η ομοιοπαθητική αγωγή σε ασθενείς με έκζεμα ήταν εξίσου αποτελεσματική με την τυπική αγωγή βραχυπρόθεσμα και περισσότερο αποτελεσματική μακροπρόθεσμα.

  Με την ομοιοπαθητική δεν καταλαγιάζει απλώς το σύμπτωμα, αλλά γίνεται εις βάθος αιτιολογική θεραπεία, χωρίς να είναι πανάκεια.

Πορεία θεραπείας

  Υπάρχουν ιδιοσυγκρασίες οι οποίες ανταποκρίνονται στην ομοιοπαθητική θεραπεία με σταθερή πορεία βελτίωσης, ενώ άλλες παρουσιάζουν κυματοειδή καμπύλη στην πορεία της θεραπείας, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση.  Εδώ συμβάλει και η γενική κατάσταση του οργανισμού, ή εάν υπάρχουν άλλα σύνοδα νοσήματα που μπορεί να εξασθενούν τον οργανισμό.

  Τα μη χρόνια προβλήματα, πάνε γρήγορα συνήθως πολύ καλά και σε σύντομο σχετικά διάστημα λύνονται,  άλλα πάλι ,όπως η ψωρίαση, λόγω της χρονιότητάς τους απαιτούν περισσότερη υπομονή.

Κόστος

  Έχουν γίνει πολλές έρευνες και παντού η προηγμένη ομοιοπαθητική είναι πιο οικονομική και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο κόστος των φαρμάκων, αλλά και στο ότι αποφεύγονται παρενέργειες, βελτιώνονται ή θεραπεύονται και άλλα σύνοδα νοσήματα.  Για παράδειγμα ένας ασθενής έρχεται στον γιατρό για κάποιο δερματικό νόσημα και μπορεί  παράλληλα να πάσχει και από κολίτιδα ή ημικρανίες. Η Προηγμένη Ομοιοπαθητική απευθύνεται στο σύνολο του οργανισμού και αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα παράλληλα. Βέβαια, δεν λύνονται όλα ταυτόχρονα, ο οργανισμός έχει μια νοημοσύνη και ιεραρχεί, θα βελτιωθεί πρώτα το ένα, και μετά σταδιακά και το άλλο.

  Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να γνωρίζει ο ασθενής, ότι το δέρμα δεν είναι απλά καλυπτικός ιστός αλλά συμμετέχει σε κρίσιμες λειτουργίες μας όπως στην άμυνα, στην αποτοξίνωση, στη θερμορύθμιση και πρέπει να το φροντίζουμε προληπτικά στα πλαίσια της διατήρησης της καλής μας υγείας.  Σε περίπτωση δε εμφάνισης δερματικών συμπτωμάτων, να υποστηρίζουμε σωστά όλον τον οργανισμό, ώστε μέσω των ενδογενών μηχανισμών αποκατάστασης και ανάπλασης ,που διαθέτει, να έχει το θεραπευτικό αποτέλεσμα σταθερότητα και διάρκεια.
 
 

ΑΓΓΕΛΙΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ