Ο Χειμώνας "ζητά" ξηρούς καρπούς και γενικά τροφές πλούσιες σε ενέργεια. Μια από τις καλύτερες είναι το κάστανο! Κατάγεται από τη Ν. Ευρώπη και τρώγεται ωμό, ψημένο, βρασμένο, σε φαγητά, σε αρτοποιήματα, χρησιμοποιώντας αλεύρι από κάστανα, σε γλυκά κ.ά.
Περιεκτικότητα στα 100gr. ωμής ψίχας κάστανου
Έχουν μόνο 170kcal ενώ, σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, έχουν ελάχιστα λιπαρά (2,7%), κυρίως ακόρεστα (2,1%), 2% πρωτεΐνες, πολλούς υδατάνθρακες (36,6%) χωρίς γλουτένη, 7% σάκχαρα, 29,6% πολυσακχαρίτες και 6,8% φυτικές ίνες. Περιέχουν ακόμη 51,7% νερό, 0,20mg B1, 0,22mg B2, 0,6mg B3, 0,47mg B5, 0,33mg B6, βιοτίνη 1,3mg, 500mg κάλιο κ.λπ.
Θεραπευτικές ιδιότητες.
Τα ωμά κάστανα, λόγω των πολυσακχαριτών, των φυτικών ινών και των χαμηλών θερμίδων που περιέχουν, είναι ιδανικό σνακ-μικρογεύμα για όλους, ακόμη και για τους διαβητικούς. Τα κάστανα λειτουργούν κατευναστικά σε βουλιμικά επεισόδια. Tα αρτοποιήματα που φτιάχνονται από κάστανο δεν περιέχουν γλουτένη, ενώ στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιούν το βάμμα των φύλλων καστανιάς για την αντιμετώπιση του ξερόβηχα, της οσφυαλγίας και των οιδημάτων.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ
Διαιτολόγος