Πολλοί άνθρωποι παίρνουν συμπλήρωμα διατροφής μαγνησίου, ελάχιστοι όμως γνωρίζουν το καλό που κάνει στον οργανισμό μας. Ας δούμε λοιπόν τα πιο σημαντικά στοιχεία για το μαγνήσιο, τα οποία αφορούν όλους μας.

Είναι κι αυτό βασικό συστατικό των οστών και των δοντιών. Είναι επίσης απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος (φυσικό ηρεμιστικό), του μυϊκού συστήματος (απαραίτητο για τη χαλάρωση του μυ, ως ανταγωνιστής του ασβεστίου, που προάγει τη μυϊκή σύσπαση, άρα προφυλάσσει από τις επικίνδυνες «κράμπες»), ρυθμιστής της αρτηριακής πίεσης (όπου μαζί με το κάλιο συντελεί στην αγγειοσύσπαση) και  του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς (πρόληψη αρρυθμιών). Το μαγνήσιο μειώνει την πηκτικότητα του αίματος, ενώ σε κυτταρικό επίπεδο συμμετέχει στην ομαλή αντιγραφή του DNA και στην σύνθεση του RNA.

Στη φυσιολογική διατροφή υγιούς ατόμου, η έλλειψή του θεωρείται σχετικά σπάνια και εμφανίζεται συνήθως με ταχυπαλμίες, νευρικότητα, πόνους στις αρθρώσεις, κράμπες και εύκολη κόπωση. Οι αθλητές αντοχής  (π.χ. Μαραθωνοδρόμοι), παρουσιάζουν σημαντική μείωση μαγνησίου στο αίμα τους μετά την άθληση, κυρίως λόγω της εφίδρωσης. Τώρα μάλιστα που πολλοί  προετοιμάζονται για τον Μαραθώνιο των Αθηνών, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ιδιαίτερα όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Επίσης, έλλειψη μαγνησίου παρατηρείται όταν υπάρχουν προβλήματα στο μυϊκό σύστημα, όταν λαμβάνουμε  διουρητικά φάρμακα ή όταν ακολουθούμε αυστηρές ολιγοθερμιδικές δίαιτες.

Η υπερβολική δόση μαγνησίου συνήθως προκαλεί διάρροιες (το γνωρίζουν πολύ καλά οι δυσκοίλιοι, ως «γάλα μαγνησίας»).

Πλούσιες πηγές μαγνησίου, αποτελούν οι ξηροί καρποί (κολοκυθόσποροι, αμύγδαλα, σουσάμι, λιναρόσπορος, καρύδια, φιστίκια κ.λπ.), τα δημητριακά (μούσλι, βρώμη, στάρι, σίκαλη, κριθάρι κ.λπ.), τα γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι, γάλα κ.λπ.), ο κολιός, τα ρεβίθια, το ψωμιά ολικής άλεσης, το σπανάκι, κ.λπ.

Εχθροί του μαγνησίου,  είναι η έντονη σωματική άσκηση-εργασία, το άγχος, τα διουρητικά φάρμακα, το λίθιο και φυσικά οι στερητικές – έντονα υποθερμιδικές δίαιτες.

Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι αν κάποιος  ασθενής έχει υποκαλιαιμία, πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί αν υπάρχει και έλλειψη μαγνησίου (υπομαγνησιαιμία), καθώς αυτό το εύρημα μπορεί να είναι βασική αιτία υπέρτασης.

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ

Διαιτολόγος