Μια παγκόσμια είδηση μεταδόθηκε την περίοδο των γιορτών, που είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας αλλά και για όσους προβληματίζονται σε ποιο διατροφικό πρότυπο να στραφούν προκειμένου να διώξουν τα παραπανίσια κιλά και να βελτιώσουν την υγεία τους!

Μια ομάδα 33 ειδικών εμπειρογνωμόνων κατέταξε και βαθμολόγησε όλες τις γνωστές δίαιτες, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους (τρόφιμα που περιλαμβάνουν,  επιστημονική τεκμηρίωση, χρηστικότητα, πληρότητα σε μακροθρεπτικά & μικροθρεπτικά συστατικά, ωφελιμότητα κλπ). Την ανακοίνωση για την καλύτερη συνολική διατροφή του 2023 έκανε το U.S. NEWS & WORLD REPORT, που είναι ο πιο έγκυρος οργανισμός (παγκοσμίως) στο τομέα αυτόν.


Ποια λοιπόν δίαιτα φαντάζεστε πως πήρε την 1η θέση
;

Σίγουρα δεν είναι η ΚΕΤΟ (που βγήκε 20η), ούτε η ATKINS (που βρέθηκε στην 21η θέση) οι οποίες διαφημίζονται στο διαδίκτυο, αλλά η «δική» μας η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ και μάλιστα για 6η συνεχή φορά!!! Επίσης η συγκεκριμένη διατροφή κατετάγη πρώτη και σε δύο  επιμέρους κατηγορίες, της καλύτερης ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ και της καλύτερης ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ (που έχει δηλαδή βάση τα φυτά).

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι, όσο και να τη σνομπάρουν οι εγχώριοι «διατροφικοί μάγοι», στη διεθνή επιστημονική κοινότητα παραμένει το ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ για τη καλυτέρευση της υγείας μας. Είναι αυτά που φωνάζουμε δεκαετίες προσπαθώντας να βοηθήσουμε τον κόσμο.

Μάλιστα οι εμπειρογνώμονες δεν συνυπολόγισαν (στην έρευνα) και το Μεσογειακό τρόπο ζωής, γιατί όταν λέμε Μεσογειακή «Δίαιτα» εμείς το εννοούμε με την αρχαιοελληνική διάσταση που ταυτίζεται με τη λέξη ΔΙΑΒΙΩΣΗ, περιλαμβάνοντας όχι μόνον τη διατροφή αλλά τη σωματική δραστηριότητα και την ψυχολογική διάθεση (με την κοινωνικότητα, τις γιορτές, το μόχθο, την έκθεση στο ηλιακό φως, την άθληση σε ανοιχτούς χώρους κλπ). Αν κάποτε εντάξουν κι αυτά, τότε η Μεσογειακή «ΔΙΑΙΤΑ» θα γίνει ταυτόσημο της ευζωικής –υγιεινής διαβίωσης όλου του κόσμου.


Τι γίνεται με τις υπόλοιπες δίαιτες
;

Οι υπόλοιπες δίαιτες είναι άχρηστες; Όχι βέβαια, το αντίθετο. Απλά αποτελούν μεμονωμένα τμήματα – κομμάτια στο «πάζλ» της προσωπικής διατροφής. Με άλλα λόγια,  ο βασικός σχεδιασμός γίνεται με τη Μεσογειακή αλλά κάποια δεκαπενθήμερα (ή  χρονικά διαστήματα λίγων ημερών κι όχι μηνών), παρεμβάλουμε προσαρμοσμένες κετονικές, διαλειμματικές ή πρωτεϊνικές δίαιτες ανάλογα με τα προσωπικά στοιχεία του κάθε ανθρώπου.

Αυτή σήμερα είναι η επιστημονική πρακτική και η πραγματική διατροφική αλήθεια! Όσοι έχουν αμφιβολίες, ας μελετήσουν λίγο τη ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ «ΔΙΑΙΤΑ» - ΔΙΑΒΙΩΣΗ μήπως και καταλάβουν γιατί (και μόνο με το σκέλος της διατροφής) αναδεικνύεται για 6 συνεχή χρόνια Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.Μιχάλης Τσιλιμιγκάκης

Διαιτολόγος