Έχεις βαρεθεί τα συνηθισμένα και θέλεις κάτι να σε ανανεώσει; Σου έχουν μιλήσει για τη μαγεία του βουνού και θα ήθελες να το διαπιστώσεις και μόνος σου; Δεν υπάρχει κάτι πιο χαλαρωτικό (για την ψυχή) από την επαφή με τη φύση. Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι ζούμε σε μεγαλουπόλεις όπου το πράσινο κινδυνεύουμε να το βλέπουμε μόνο σε φωτογραφίες. Τι καλύτερο λοιπόν από μια Κυριακάτικη εξόρμηση στο βουνό;

Για να μην καταλήξει όμως η εξόρμηση σε ταλαιπωρία καλό θα ήταν να δώσεις βάση στα ακόλουθα:

  • Κοιμήσου νωρίς. Ανεξαρτήτως ηλικίας και αντοχής, καλό θα ήταν να έχεις ξεκουραστεί επαρκώς το προηγούμενο βράδυ (αποφεύγοντας ξενύχτι και αλκοόλ) ώστε να μπορέσεις να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της πεζοπορίας-ορειβασίας.
  • Πρόσεξε τις προμήθειες που παίρνεις μαζί σου. Καλύτερα να σου περισσέψουν τρόφιμα, παρά να σου τελειώσουν. Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα είσαι πάντα κοντά σε σημείο που μπορείς να βρεις φαγητό ενώ πρέπει να υπολογίζεις και τον αστάθμητο παράγοντα.
  • Μην φορτώνεις πολύ το σακίδιο σου. Μια από τις βασικότερες αιτίες ατυχημάτων είναι τα υπερφορτωμένα σακίδια που σε μια πολύωρη πεζοπορία προκαλούν παραπάνω κούραση με δραματικά αποτελέσματα.
  • Φόρτισε τις συσκευές σου. Επειδή δεν γνωρίζεις πόση ώρα τελικά θα διαρκέσει η πεζοπορία, καλό θα ήταν να είναι φορτισμένη η μπαταρία του κινητού σου τηλεφώνου αλλά και να διαθέτεις powerbank για έκτακτη ανάγκη!
  • Ευπαθή γόνατα ή ατυχήματα; Καλύτερα να το ξανασκεφτείς! Μια πεζοπορική διαδρομή δεν είναι μόνο ευθεία. Έχει τα «πάνω» της και τα κάτω της. Με άλλα λόγια ανηφόρες και κατηφόρες. Έτσι εάν υποφέρεις από προβλήματα στα γόνατα, συχνές εξαρθρώσεις ή στραμπουλήγματα καλύτερα να αποφύγεις την συγκεκριμένη δραστηριότητα.
  • Μείνε κοντά στην ομάδα. Επειδή υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χαθείς, όταν περπατάς σε μονοπάτια που δεν τα ξέρεις, καλό θα ήταν να μην απομακρύνεσαι από την ομάδα. Έχε, για καλό και για κακό, αποθηκευμένο το κινητό του αρχηγού την εκδρομής στο κινητό σου καθώς και των υπολοίπων μελών, για να μπορέσεις να ειδοποιήσεις αν βρεθείς σε ανάγκη.
  • Ξεκίνα νωρίς. Το μυστικό για μια πετυχημένη εκδρομή στο βουνό είναι να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα. Έτσι μπορούμε να απολαύσουμε την ημέρα μας ενώ παράλληλα δεν κινδυνεύουμε να βγούμε εκτός του χρόνου που διαρκεί το φως της ημέρας. Δώσε περιθώριο +2.30 ώρες από το αναμενόμενο τέλος της πεζοπορίας!
  • Καλή ψυχολογία. Όλοι έχουμε κουραστεί ειδικά στις πρώτες μας εξορμήσεις στο βουνό, που ακόμη δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία. Το σημαντικό είναι αυτή η κούραση να μην σου επηρεάσει την διάθεση. Μια ματιά στην ομορφιά που υπάρχει γύρω σου, είναι το καλύτερο χαλαρωτικό για τέτοιες περιπτώσεις. Να θυμάσαι ότι η δική σου καλή ψυχολογία μπορεί να βοηθήσει θετικά όλη την ομάδα.

 

ΚΑΛΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ  Η ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΛΑ ΒΟΥΝΑ!

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ

Πηγή: www. pezoporistas.gr