Σύμφωνα με τον οργανισμό  Leave Nο Trace, μια εκδρομή στη φύση οφείλει να διέπεται από μερικούς κανόνες, ώστε να μην διαταράσσεται η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου. Οι βασικές αρχές του σωστού πεζοπόρου είναι επτά και αξίζει να τις προσέξουμε,  καθώς μας υπενθυμίζουν ότι εκτός από το να περάσουμε καλά( και να δούμε καινούρια μέρη) έχουμε και ευθύνες απέναντι στη φύση και τους συνανθρώπους μας.
 

  • Σχεδιάστε και προετοιμάστε σωστά την εξόρμησή σας.
  • Μετακινηθείτε και κατασκηνώστε σε σταθερό έδαφος.
  • Διαχειριστείτε σωστά τα σκουπίδια σας.
  • Αφήστε τα όλα όπως τα βρήκατε.
  • Ελαχιστοποιήστε τα ίχνη από τη φωτιά σας.
  • Σεβαστείτε την πανίδα και τη χλωρίδα.
  • Σεβαστείτε τους άλλους εκδρομείς.

 

 

Να έχετε πάντα υπόψη σας, ότι στο βουνό μπορεί να προκύψει κάποιο έκτακτο περιστατικό .Απαραίτητο λοιπόν είναι να υπάρχουν  άτομα στην ομάδα που να έχουν περάσει σεμινάριο πρώτων βοηθειών ώστε να αντιμετωπίσουν με επιτυχία ένα έκτακτο συμβάν .

Χρησιμοποιήστε χάρτη και πυξίδα για την εκδρομή σας και αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε μαρκαδόρους, σωρούς από πέτρες ή άλλους τρόπους σήμανσης για να σημαδέψετε την πορεία σας .

Πραγματοποιήστε την επίσκεψή σας σε ολιγομελείς ομάδες . Αν η ομάδα σας είναι μεγάλη, χωρίστε την σε μικρότερες (τεσσάρων ή πέντε ατόμων) που είναι πιο ευκίνητες και ελεγχόμενες.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να μην ανάψετε καθόλου φωτιά στην κατασκήνωση. Αν παρόλα αυτά το θεωρείτε απαραίτητο, με προσοχή, ανάψτε την σε προϋπάρχουσα εστία μέσα στην κατασκήνωση και κρατήστε την σε χαμηλά επίπεδα.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι τα ζώα. Ο ευσυνείδητος κατασκηνωτής και πεζοπόρος παρατηρεί τα ζώα από μακριά, χωρίς να τα ενοχλεί, προσέχοντας να μην τους στερήσει το χώρο που χρειάζονται .Αν εντοπίσετε άρρωστα ή παραμελημένα ζώα, ενημερώστε την τοπική κοινότητα και τον αρμόδιο φορέα (πχ δασαρχείο, Αρκτούρος).

Τέλος,  κινηθείτε προσεκτικά στα μονοπάτια , αποφύγετε την οποιαδήποτε ζημιά σε δέντρα ,λουλούδια και φυτά και σεβαστείτε και τους άλλους εκδρομείς προστατεύοντας την εμπειρία που απολαμβάνουν .

Να θυμάστε ότι το βουνό μπορεί να μας αναζωογονεί αλλά θέλει μεγάλη προσοχή για να συνεχίσουμε να το απολαμβάνουμε με ασφάλεια.

 

 
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ

ΠΗΓΗ : ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΟΡΦΕΣ (ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ)