Το μεγαλύτερο και άλυτο πρόβλημα του ανθρώπινου οργανισμού είναι η κυτταρική γήρανση! Αυτή μας οδηγεί σε φλεγμονές, καταλήγοντας στις ασθένειες που μας ταλαιπωρούν. Ο μόνος τρόπος, που έχουμε διαθέσιμο προς το παρόν, για να καθυστερήσουμε αυτό το γηραντικό μηχανισμό είναι η ΕΥΖΩΙΚΗ –ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ.

Η άθληση που είναι βασική παράμετρος της διαβίωσής μας, παρόλο που  είναι στρεσογόνος παράγοντας, αποδεικνύεται ,από τις έρευνες, ως μια από τις σημαντικότερες αντιγηραντικές συνιστώσες. Ο Άγγλος «Ιπποκράτης» Thomas Sydenham, το 17ο αι. μΧ,  είχε πει το εκπληκτικό: «ένας άνθρωπος είναι τόσο γέρος, όσο είναι οι αρτηρίες του»,  κι αυτό σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνεται! Οι αθλούμενοι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν καλύτερη αγγειοδιαστολή σε σχέση με μη αθλούμενους, ακόμη κι αν είναι δεκαετίες νεότεροί τους. Άρα δεν αθλούμαστε «για να κάψουμε θερμίδες» ,όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, αλλά πρωτίστως, για ν’ αναβαθμίσουμε όλο μας τον οργανισμό.

Η ήπια, συχνή κι ελεγχόμενη παραγωγή ελευθέρων ριζών, που συμβαίνει με την άθληση, ενεργοποιεί τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς μας , μειώνοντας τη γήρανση. Επίσης μέσω της ενεργοποίησης κυτταροπροστατευτικών γονιδίων, σιρτουινών (είδος  πρωτεϊνών που καθυστερούν την αντιγήρανση),  και μέσα από την  αναβάθμιση ποιοτικά και ποσοτικά προγονικών κυττάρων, αναδομείται το εσωτερικό (ενδοθήλιο ) των αρτηριών, με νέα υγιή κύτταρα.

Ο τρόπος βέβαια άθλησης πρέπει να είναι επιστημονικά μελετημένος, με βάση το συγκεκριμένο άτομο και στη λογική του μέτρου κι όχι του πρωταθλητισμού. Μπορεί π.χ. να είναι 150΄ λεπτά την εβδομάδα αερόβια άθληση ή μικρότερης διάρκειας, υψηλής έντασης αλλά με διαλλείματα, ή άλλες εναλλακτικές μορφές που μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα στον  κάθε άνθρωπο.

Η άσκηση, βέβαια , όταν εντάσσεται στη ζωή μας  μαζί με την ισορροπημένη διατροφή και τη θετική ψυχολογία, μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει, προάγοντας την υγεία μας κι εξυπηρετώντας το εξαιρετικό μικροσύμπαν που λέγεται άνθρωπος! Απλά η απόφαση είναι δική μας.

 

ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ συγγραφέας Διαιτολογικών βιβλίων, SCOPE (Ειδικός στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πιστοποιημένος από τη WOF), με μετεκπαίδευση στη Λιπιδιολογία, στην πρόληψη καρδιαγγειακών & μεταβολικών νοσημάτων, μέλος της Ελλ. Ετ. Αθηροσκλήρωσης, EAS, WOF, Ελλ. Ιατρικής Ετ. Παχυσαρκίας, Αντιπρόεδρος Ελλ. Ερ. Ινστ. Επιστημον. Διατροφής Αθλητών και διευθυντής της επιχείρησης «Η ΥΓΕΙΑ». e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., face book – messenger: Μιχάλης Τσιλιμιγκάκης, site: www.tsilidiet.gr, www.hugeia.gr, www.tsilibooks.gr