«Έχε το νου σου στο παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα», λέει το γνωστό κομμάτι του Πρίγκιπα της Ροκ, Παύλου Σιδηρόπουλου. Αν υπάρχει μια ελπίδα σε αυτή την αλλοτριωμένη κοινωνία που ζούμε, είναι τα παιδιά. Αν μπορέσουμε να διαμορφώσουμε σωστά, τους αυριανούς νέους και νέες, τότε σαν κοινωνία θα έχουμε πετύχει. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έχουμε αποτύχει οικτρά. Λέμε ότι η ελπίδα αυτού του κόσμου είναι τα παιδιά ,γιατί η παιδική ψυχή είναι ότι πιο αγνό υπάρχει. Γι αυτό και πολλές φορές ακούμε τη φράση: «μακάρι να μην χάσουμε το παιδί που κρύβουμε μέσα μας», με άλλα λόγια να μην χάσουμε την αγνότητα και την καθαρότητα της παιδικής μας ψυχής.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι γονείς, θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Ενδιαφέρονται για την μόρφωση τους και προσπαθούν να τους δώσουν τις βασικές αρχές και αξίες που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος, όταν θα βγει στην κοινωνία. Στην προσπάθεια αυτή, των γονιών, συνδράμουν δάσκαλοι και καθηγητές. Στόχος του σχολείου δεν πρέπει να είναι μόνο η παροχή γνώσεων ή η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και των ταλέντων του κάθε μαθητή. Το σχολείο, επικουρικά με την οικογένεια, πρέπει να βγάλει στην κοινωνία «σωστούς ανθρώπους».

Ο «σωστός άνθρωπος», είναι πρώτα από όλα ο άνθρωπος που ξέρει να αγαπά. Αυτό «καλλιεργείται», πρώτα από την οικογένεια και μετά από το σχολείο. Μαζί με την αγάπη καλλιεργείται και ο σεβασμός, η εκτίμηση, η αποδοχή, που είναι απαραίτητα στοιχεία της. Μαθαίνοντας λοιπόν τα παιδιά μας, να αγαπούν, δημιουργούμε ενήλικες που θα σέβονται ο ένας τον άλλο και θα αποστρέφονται φαινόμενα βίας και μη αποδοχής της διαφορετικότητας (νοητικής, κοινωνικής, οικονομικής κτλ) των συνανθρώπων τους. Πάνω από όλα, όμως, θέτουμε τις βάσεις για την δημιουργία υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, που είναι και το αδύνατο σημείο της κοινωνίας μας .

Η παιδική ψυχή είναι ένας θησαυρός αμύθητης αξίας. Στο χέρι μας είναι να μην τον καταστρέψουμε. Ας μιλήσουμε λοιπόν στα παιδιά για την αγάπη, όλοι μας (γονείς, δάσκαλοι, καθηγητές) και να είμαστε βέβαιοι ότι θα μας βγει σε καλό. Θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε νέους που θα είναι μεν επιστημονικά κατηρτισμένοι αλλά κυρίως θα είναι ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ! Αυτή ας είναι η παρακαταθήκη μας, σαν κοινωνία.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ

Πηγή:lovenmore.gr