Από τον 17ο αιώνα ο Thomas Sydenham (ο Εγγλέζος «Ιπποκράτης») τόνιζε ότι: «A MAN IS AS OLD AS HIS ARTERIES», δηλαδή είμαστε τόσο γέροι όσο οι αρτηρίες μας! Οι 2 βασικοί μηχανισμοί γήρανσης είναι το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή. Συνεπώς πέρα από την φαρμακευτική αντιμετώπιση, που είναι θέμα των ιατρών, στο θέμα της διατροφικής πρόσληψης είναι κομβική η ισορροπημένη Μεσογειακή Διατροφή, που είναι η πιο πλούσια σε φυτοχημικά, αντιοξειδωτικά και φυσικά αντιφλεγμονώδη τα οποία αλληλοτροφοδοτούνται, δημιουργώντας μια τεράστια φυσική αντιγηραντική ασπίδα στον οργανισμό μας.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την αυξημένη σωματική δραστηριότητα η οποία, επηρεάζοντας τους κυτταρικούς μοριακούς αισθητήρες χαμηλής ενέργειας (σιρτουίνες και ΑΜΡΚ), ενεργοποιεί τους αντιγηραντικούς μηχανισμούς του κυττάρου. Κλειδί όμως για να γίνει η αυξημένη σωματική δραστηριότητα και η ισορροπημένη διατροφή είναι η θετική ψυχολογία! Επίσης κομβική είναι η ξεκούραση (να κοιμόμαστε δηλαδή νωρίς και ποιοτικά) και η επαρκής ενυδάτωση.

Άρα όπως λέγαμε (και θα λέμε συνεχώς) έχουμε προσωπική ευθύνη για τη κατάσταση του οργανισμού μας και της υγείας μας, και μόνο επιλέγοντας μια ΥΓΙΕΙΝΗ – ΕΥΖΩΙΚΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ μπορούμε να οχυρώσουμε τον οργανισμό μας, σε όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ

Διαιτολόγος