Πολύς κόσμος λατρεύει τα γλυκά. Θα λέγαμε για πολλούς, πως είναι εθισμένοι. Όταν μιλάμε για γλυκά, εννοούμε αυτά που είναι παρασκευασμένα με βάση τη ζάχαρη. Πέρα όμως από την προσωρινή ευχαρίστηση που προκαλεί η ζάχαρη, καλό είναι να γνωρίζουμε και κάποιες από τις επιπτώσεις στην υγεία μας.

Υπενθυμίζουμε πως η κατανάλωσή της συνδέεται, συνήθως, με κορεσμένα λιπαρά και λευκά άλευρα. Ειδικά για τους διαβητικούς, μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους, εκφράζονται γονίδια (πάνω από 34, μεταξύ των οποίων CIDEC, CF7L2, FTO Gene κλπ) που δημιουργούν βιολογικούς πολυμορφισμούς, ικανούς να οδηγήσουν σε μεταβολικά νοσήματα. Ειδικά όταν η ποσότητα πρόσληψης υπερβαίνει το θερμιδικό ισοζύγιο, τότε έχουμε επιβάρυνση του ενδοθηλίου (το εσωτερικό) των αγγείων μας, με επιτάχυνση της αθηρωμάτωσης των στεφανιαίων, των εγκεφαλικών και των περιφερειακών αρτηριών.

Λόγω της γρήγορης γλυκαιμίας, που παρατηρείται μετά από την κατανάλωση ζάχαρης, έχουμε ταχύτατη έκκριση ινσουλίνης, προκειμένου να αποδεσμευθεί το αίμα από τα υψηλά ποσοστά γλυκόζης, και έχουμε διάνοιξη των εισόδων των κυτταρικών μεμβρανών, προκειμένου να εισέλθουν όλα τα θρεπτικά συστατικά, τα αμινοξέα και φυσικά τα λιπίδια. Σε δύο ώρες περίπου ξαναπεινάμε, δυστυχώς ο κύκλος αυτός διαιωνίζεται, και βέβαια τα κιλά ανεβαίνουν.

Η μόνη λύση (αναφορικά με την ελεγχόμενη διαβητο - παχυσαρκία) είναι, είτε πριν το γλυκό να έχετε αθληθεί, είτε μετά από το γλυκό και (μέσα σε δύο ώρες) να προβείτε σε κάποια μορφή άσκησης – κίνησης, προκειμένου ο οργανισμός να χρησιμοποιήσει αυτό το γλυκαιμικό φορτίο για παραγωγή ενέργειας και όχι ως αποθήκευση ενέργειας – λίπους.

Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε ανθρώπους που έχουν διαβήτη (σάκχαρο), ή άλλα προβλήματα υγείας, και τους έχει απαγορευτεί η χρήση ζάχαρης. Αυτοί το μόνο που πρέπει να κάνουν, είναι να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού τους.

Μην λησμονούμε και τους οδοντιάτρους, που συχνά τους αμελούμε. Τους θυμόμαστε, μόνο όταν καθόμαστε στην «ηλεκτρική» καρέκλα τους. Ξέρετε φυσικά την «αγάπη» τους για την ζάχαρη και την τερηδόνα που προκαλεί.

Άρα καλό είναι να έχουμε ΜΕΤΡΟ στην κατανάλωσή της ζάχαρης, ειδικά στα παιδιά. Ποιο είναι αυτό;

Γλυκό, έως 2 φορές την εβδομάδα, μικρής μερίδας (τύπου γκοφρέτας, 1 παγωτό χωνάκι, 1 κομμάτι κέικ κλπ) και μάλιστα μετά από άθληση ή κάποια έντονη σωματική δραστηριότητα.

 

ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Διαιτολόγος-Συγγραφέας Διαιτολογικών Βιβλίων