Τσουρέκια, σοκολατένια αυγά,  κόκκινα αυγά, μαγειρίτσα, σουβλιστά αρνιά… Πόσοι από εμάς έχουμε σκεφτεί τι προκαλεί αυτή η αχαλίνωτη κατανάλωση κακών θερμίδων στον οργανισμό; Η δε μετάβαση, από τη νηστεία στην υπερφαγία των εορταστικών ημερών, επιβαρύνει περαιτέρω τον οργανισμό μας.

Με δεδομένο ότι αρκετοί από εμάς δεν τρώμε στην καθημερινότητα μας φρούτα και λαχανικά είναι πολύ δυσκολότερο αυτές τις ημέρες να κρατήσουμε μια ισορροπία. Και πώς να συγκρατηθείς σε έναν κόσμο όπου μερικά από τα πιο δελεαστικά τρόφιμα είναι συχνά τα χειρότερα για την υγεία της καρδιάς μας; Η στάση απέναντι στο φαγητό, υπό φυσιολογικές συνθήκες, απαιτεί προσπάθεια μακροχρόνιων αλλαγών των διατροφικών μας συνηθειών.

Μικρά μυστικά

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ισορροπημένης διατροφής των εορταστικών ημερών το Heart Foundation στην Αυστραλία, το οποίο προωθεί το «Heart Healthy Eating Pattern» και ενθαρρύνει άπαντες να αναπτύξουν δια βίου υγιεινές συνήθειες, πολύ πιο αποτελεσματικές από τις δίαιτες μόδας, δωρεάν από τον ιστότοπο, εξηγεί ότι το σύνολο των όσων τρώμε είναι πιο σημαντικό από οποιοδήποτε τρόφιμο που καταναλώνουμε μεμονωμένα ή σε μια συγκεκριμένη ημέρα. Συνεπώς, είναι πιο σημαντικό να έχουμε ένα σύνολο ομάδων τροφίμων από τις οποίες μπορούμε να επιλέγουμε να τρεφόμαστε τακτικά, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής αλέσεως, των φρούτων, των λαχανικών, των άπαχων πρωτεϊνών και των υγιεινών λιπαρών. Το να τρώμε τακτικά από αυτές τις ομάδες και μόνο περιστασιακά να έχουμε πιο λιπαρές τροφές, κατά βούληση, θα βοηθήσει να κάνουμε θετικές και μόνιμες αλλαγές στη δική μας διατροφή.

 

Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ομάδες για να αντικαταστήσουμε, με ένα πιο υγιεινό, ένα πιο βλαβερό συστατικό στα αγαπημένα μας γεύματα , για παράδειγμα:
 
  • καστανό ρύζι αντί για λευκό ρύζι,
  • ελαιόλαδο αντί για βούτυρο,
  • φακές σε μπολονέζ, εξασφαλίζοντας απαραίτητες φυτικές ίνες.

 

 

Σύμφωνα με την διατροφολόγο Jemma O'Hanlon, που απαρνείται τις δίαιτες μόδας, και εστιάζει στη δημιουργία καλών διατροφικών συνηθειών και όχι στον αποκλεισμό τροφίμων : «Οι δίαιτες είναι σαν πολύ δύσκολα βιντεοπαιχνίδια: μια λάθος κίνηση και σου λένε ότι το παιχνίδι τελείωσε(…) με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να τα παρατήσεις παρά να ξαναπροσπαθήσεις». Πιο εύκολη είναι η διαχείριση, όταν υιοθετούμε ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής για την καρδιά μας. Όταν λοιπόν  κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους  τρώμε τις καλύτερες δυνατές τροφές για την προστασία της καρδιάς μας, δεν χρειάζεται να αισθανόμαστε άσχημα που απολαμβάνουμε λίγη σοκολάτα το Πάσχα, κάποιες λιχουδιές σε άλλες γιορτινές περιόδους ή ένα κομμάτι τούρτα στα γενέθλια.
 

 

Οι πέντε καλύτερες συμβουλές του Heart Foundation για ένα υγιές Πάσχα:

 

-Διαμορφώστε το περιβάλλον του σπιτιού σας: Κρατήστε πρόχειρα φρέσκα φρούτα σε ένα μεγάλο μπολ στον πάγκο της κουζίνας και φυλάξτε σοκολάτες στο ντουλάπι, ώστε να μην μπαίνετε συνεχώς στον πειρασμό να τις τρώτε".

-Προτιμήστε μαύρη σοκολάτα: Είναι η καλύτερη επιλογή σοκολάτας, καθώς έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

-Κάντε κανόνα τον συνδυασμό με υγιεινές τροφές: Για παράδειγμα καταναλώστε μικρά αυγά μαύρης σοκολάτας με μια σειρά από φρούτα, λαχανικά, τυρί και ξηρούς καρπούς με έντονα χρώματα.

-Το μοίρασμα είναι φροντίδα: Μη φάτε μόνοι σας αλλά με φίλους, αγαπημένους ή συναδέλφους για να απολαύσετε αυτή την ευτυχισμένη στιγμή σοκολάτας χωρίς να αισθάνεστε υποτονικοί μετά.

-Αποφύγετε τις λιγούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας με ένα καλό πρωινό: Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κακάο στο πρωινό σας κουάκερ ή φτιάξτε μια υγιεινή ζεστή σοκολάτα, αναμειγνύοντας ένα κουταλάκι του γλυκού κακάο σε ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα.

Να έχετε ένα όμορφο Πάσχα!



ΜΑΡΙΑ ΑΛΙΜΠΕΡΤΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

 

Πηγή: https://www.news-medical.net