Η κινόα είναι ένα ψευδοδημητριακό που προκύπτει από ένα θάμνο με καταγωγή από το Περού και τη Βολιβία. Ο καρπός της μοιάζει με τα δημητριακά, ενώ σε γεύση και υφή θυμίζει τους ξηρούς καρπούς. Η κινόα αποτελούσε βασική τροφή των Ίνκας μαζί με την πατάτα και το καλαμπόκι. Τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει δικαίως μια θέση στη δυτική κουζίνα ως ένα τρόφιμο με αναγνωρισμένα υψηλή διατροφική αξία.

 

Η κινόα είναι μια καλή πηγή:

 

Υδατανθράκων, που μας δίνουν ενέργεια.

Πρωτεϊνών (περιεκτικότητα 14%). Σε αντίθεση με άλλες τροφές φυτικής προέλευσης, προμηθεύει τον οργανισμό με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, που αυτός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του. Η ποιότητα πρωτεϊνών της πλησιάζει αυτή των ζωικών πηγών και άρα μπορεί να αποτελέσει ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους.

Ασβεστίου: Αποτελεί ιδανική τροφή για χορτοφάγους και για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αντιοξειδωτικών ουσιών (φλαβονοειδών), που βοηθούν στην πρόληψη της οξείδωσης των κυττάρων και του καρκίνου.

Αντιφλεγμονώδων ουσιών, εκ των οποίων και μικρές ποσότητες Ω-3 λιπαρών οξέων.

Μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.

Σιδήρου, φωσφόρου, μαγνησίου, βιταμινών του συμπλέγματος B και διαιτητικών ινών.

 

Επειδή δεν περιέχει γλουτένη, μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από όσους έχουν κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σας κρατά χορτάτους για περισσότερη ώρα και αποτελεί καλή λύση για τους διαβητικούς.

 

Η κινόα κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο και μπορεί να συνοδεύσει τα μαγειρευτά σας, ψητό κρέας ή σολωμό, να συνδυαστεί με ψητά λαχανικά ή να εμπλουτίσει, και να κάνει πιο θρεπτική και χορταστική, τη σαλάτα σας!
 


Πηγή: https://www.e-fresh.gr