Το καλοκαίρι, μας δίνεται η  ευκαιρία ν’ απολαύσουμε (όσο υπάρχουν ακόμη), δύο από τα πιο όμορφα φρούτα, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια! Πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο φρούτο, το ροδάκινο, που μεταλλάχθηκε σε νεκταρίνι. Οι αρχαίοι, θεωρούσαν ότι κατάγονται από την Περσία αλλά η πραγματική τους πατρίδα, είναι μάλλον η Κίνα (Τάο 1000π.Χ.).


Περιεκτικότητα στα 100
gr ωμού προϊόντος με κουκούτσι.

Η διαφορά τους, είναι κυρίως στις θερμίδες (νεκταρίνι 46kcal, ροδάκινο 32kcal), που προκύπτουν από τους απλούς υδατάνθρακες (νεκταρίνια 11,4gr, ροδάκινα 7,9gr). Από τα υπόλοιπα συστατικά, αξιοσημείωτα είναι τα 250mg καλίου και τα 2,2gr φυτικών ινών. Σε αντιοξειδωτικά, κυρίαρχα είναι τα δεκαπέντε και πλέον διαφορετικά καροτενοειδή (440mg), τα φλαβονοειδή (ανθοκυανιδίνες-κυανιδίνη, φλαβόνες-κατεχίνες, φλαβονόλες-κουερσετίνη κ.λπ.) και τα φαινολικά οξέα (καφεϊκό, κουμαρικό κ.λπ.). Το  pH τους είναι  3,7 που δεν είναι και ιδιαίτερα όξινο.


Θεραπευτικές ιδιότητες.

Το β-καροτένιο (που υπάρχει πλούσιο στα ροδάκινα-νεκταρίνια) συνδέεται με προστατευτική δράση κατά καρκίνων (κυρίως δέρματος & πνευμόνων), εμποδίζει την αθηρωμάτωση, προστατεύει τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία (καταρράκτης & εκφύλιση ωχράς κηλίδας) και γενικά ενισχύει καίρια την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας. Οι δε φυτικές τους ίνες, λειτουργούν θετικά στη δυσκοιλιότητα κι παράλληλα αυξάνουν  το αίσθημα κορεσμού. Έχουν σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και με το υψηλό κάλιο που περιέχουν, βοηθούν στην υπέρταση και στη διούρηση. Να αναφέρουμε τέλος ότι καταναλώνονται ευχάριστα ακόμη και από ανθρώπους με γαστρεντερικά προβλήματα.
 

 

ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ συγγραφέας Διαιτολογικών βιβλίων, SCOPE (Ειδικός στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πιστοποιημένος από τη WOF), με μετεκπαίδευση στη Λιπιδιολογία, στην πρόληψη καρδιαγγειακών & μεταβολικών νοσημάτων, μέλος της Ελλ. Ετ. Αθηροσκλήρωσης, EAS, WOF, Ελλ. Ιατρικής Ετ. Παχυσαρκίας, Αντιπρόεδρος Ελλ. Ερ. Ινστ. Επιστημον. Διατροφής Αθλητών και διευθυντής της επιχείρησης «Η ΥΓΕΙΑ». e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., face book – messenger: Μιχάλης Τσιλιμιγκάκης, site: www.tsilidiet.gr, www.hugeia.gr, www.tsilibooks.gr