Είναι σημαντικό να εμπεδώσουμε πως η άθληση βοηθά στην ενεργοποίηση όλων των θετικών μηχανισμών του οργανισμού, όχι μόνο αναφορικά με την καλή φυσική κατάσταση και το «κάψιμο» θερμίδων αλλά και στην αντιγήρανση, στην έκφραση «θετικών» γονιδίων αλλά και στην αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, συνεργατικά με την φαρμακευτική αγωγή και πολλές φορές καταργώντας την!

Η θλιβερή διαπίστωση για την πατρίδα μας, είναι πως στην Ελλάδα μερικοί κρατικοί φορείς, αλλά και μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας, θεωρούν ακόμη την άθληση, πολυτέλεια και κοστοβόρο χόμπι, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί την οικονομικότερη και αποδοτικότερη «φαρμακευτική» αγωγή και φυσικά θα έπρεπε όλοι οι εμπλεκόμενοι στο τομέα της Υγείας να προωθούν την άθληση, με εξατομικευμένα προγράμματα που θα εκπονούνται από ειδικούς επιστήμονες κι όχι από «μη ειδικούς», που κυκλοφορούν αυτοπροσδιοριζόμενοι ως παντογνώστες!

Ακόμη και στο θέμα της παχυσαρκίας υπάρχουν γραφήματα μελετών, όπου είναι εμφανείς οι θετικές επιπτώσεις των αθλούμενων με υπερβαρότητα ή παχυσαρκία. Κοντολογίς ακόμη και ένας παχύσαρκος όταν γυμνάζεται συστηματικά είναι σε καλύτερη οργανική κατάσταση από άλλον νορμοβαρή (φυσιολογικού δηλαδή βάρους) που δεν γυμνάζεται!

Ευτυχώς όμως όλο και πληθαίνουν οι επιστημονικές παρουσιάσεις στα ιατρικά συνέδρια, που συμφωνούν πλήρως με τις εκφρασμένες απόψεις μας (και με τα βιβλία μας), εδώ και 30 χρόνια, περί ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ με βασικούς πυλώνες, την ισορροπημένη ΔΙΑΤΡΟΦΗ, την αυξημένη ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ και την ΘΕΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ!

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν πως: «η άθληση δεν είναι μόνο χόμπι αλλά μπορεί να γίνει το οικονομικότερο «φάρμακο»!

ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Διαιτολόγος-Συγγραφέας Διαιτολογικών Βιβλίων