Έχει γίνει μόδα τον τελευταίο καιρό, το να ακούμε σαν δικαιολογία χωρισμού, ότι μια σχέση δεν είναι «υγιής». Μια παραλλαγή αυτού του όρου είναι, το «μη λειτουργική» σχέση. Τι εννοούμε όμως με αυτούς τους όρους; Για να το θέσω καλύτερα, υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια στο τι θεωρούμε «υγεία» σε μια σχέση, ή όλοι αντιλαμβάνονται τον όρο «κατά το δοκούν»

Μια σχέση θεωρείται υγιής, όταν εκτός από το συναισθηματικό δέσιμο, υπάρχει και ο διάλογος. Είναι πολύ σημαντικό, να μπορούν οι σύντροφοι να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν μπορούν να διαφωνήσουν. Ακόμη και η διαφωνία όμως, θα είναι εποικοδομητική και δεν θα γίνεται αυτοσκοπός.  Στον διάλογο δεν θα πρέπει να υπάρχουν τελεσίγραφα του στυλ «εγώ αυτό δεν το κάνω» ή «είμαι έτσι και δεν μπορώ να αλλάξω». Με λίγη καλή διάθεση όλα διορθώνονται και όλες οι διαφορές εξομαλύνονται.

Σε μια υγιή σχέση «επιβάλλεται» να είσαι ο εαυτός σου. Πρέπει όχι μόνο να είσαι αλλά και να αισθάνεσαι ελεύθερος. Το να δείχνεις κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είσαι, απλά και μόνο για να εντυπωσιάσεις, δεν κάνει καλό ούτε σε σένα τον ίδιο αλλά ούτε και στη σχέση. Κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί η πραγματική σου εικόνα και μαζί θα καταρρεύσει και η σχέση.

Όσο περνούν τα χρόνια είναι σημαντικό να μην αφήνουμε τη σχέση να την φάει η «ρουτίνα». Η σχέση θέλει διαρκή ανανέωση. Υπάρχουν μικρά tips που μπορούν να αναζωογονήσουν μια σχέση. Ένα ταξίδι, ένα γεύμα σε ένα ρομαντικό εστιατόριο, ακόμη και μια κοινή αθλητική δραστηριότητα, μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους κοντά δίνοντας έτσι στη σχέση την ευκαιρία να εξελιχθεί και να μην βαλτώσει. 

Άφησα για το τέλος το πιο σημαντικό συστατικό της υγιούς σχέσης, την αγάπη. Αν δεν υπάρχει αγάπη, τότε όλα τα άλλα πάνε περίπατο. Όταν μιλάμε για αγάπη αναφερόμαστε σε όλες τις εκφάνσεις της. Αναφερόμαστε στην αλληλοκατανόηση, στον αλληλοσεβασμό, στο νοιάξιμο, στην φροντίδα, στην ενσυναίσθηση, στη στήριξη και σε όλα τα πολύ ωραία που συνοδεύουν αυτή την υπέροχη λέξη (αγάπη) .

Αν θέλετε λοιπόν να ευχηθείτε κάτι ωραίο σε κάποιον/α δεν είναι απλά να γνωρίσει ένα σωστό άτομο, αλλά να χτίσει μαζί του μια υγιή σχέση, μια σχέση ζωής!

 

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ

Πηγή: www.lovenmore.gr