Ένα πολύ λυπηρό γεγονός είναι, ότι το 6% περίπου του γενικού πληθυσμού πάσχει από κλινικά διαπιστωμένη κατάθλιψη, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερους  από 350 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως  και 550 χιλιάδες στην Ελλάδα. Η κατάθλιψη κατέχει την 4η θέση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως αιτία απώλειας ζωής, κοινωνικής δυσλειτουργίας και  αναπηρίας, ενώ προβλέπεται ότι το έτος 2022 θα καταλάβει την 1η θέση στη Δυτική Ευρώπη.

Η κατάθλιψη είναι η νόσος που, συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη, μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία. Κάθε 1½ λεπτό της ώρας περίπου, κάποιος οδηγείται σε αυτοκτονία, με αιτία την κατάθλιψη, ενώ οι απόπειρες είναι πολλές παραπάνω. Όταν τα συμπτώματα μεγεθύνονται, η απαισιοδοξία λιμνάζει και το άτομο νιώθει ένα μεγάλο αδιέξοδο, τότε ίσως είναι η στιγμή της στροφής του σε φαρμακευτική θεραπεία. Το άτομο βιώνοντας συστηματικά αρνητικά συναισθήματα (και κυρίως μετά από προτροπή οικείων του) χτυπά την πόρτα του ειδικού.

Η κατάθλιψη θεραπεύεται σε ένα ποσοστό 80-90%, μετά από κατάλληλη θεραπεία. Δυστυχώς όμως μόνο το 1/3 των ανθρώπων που υποφέρουν από κατάθλιψη, υποβάλλονται σε θεραπεία. Τα φάρμακα για την κατάθλιψη, έχουν  σχεδιαστεί προκειμένου να αναγκάσουν  τη χημεία του σώματος να αυξήσει τεχνητά τις επιδράσεις των χημικών ουσιών του εγκεφάλου, που αποκαλούνται  νευροδιαβιβαστές. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης (και είναι πολύ βοηθητικά), αλλά ο οργανισμός χρειάζεται και μια άλλη ρύθμιση.

Αυτή την ρύθμιση, μπορεί να την προσφέρει η ομοιοπαθητική. Η ομοιοπαθητική, από τη φύση της,  λειτουργεί  ολιστικά.  Το ομοιοπαθητικό φάρμακο έχει αποδείξει  ότι διεγείρει τη φυσική ανταπόκριση επούλωσης του σώματος, αλλά και της ψυχής, αφού στηρίζει ολοκληρωτικά το άτομο, ως ενιαίο σύνολο. Κατά τη θεραπεία της ψυχικής νόσου, η ομοιοπαθητική είναι τόσο μια τέχνη, όσο και μια επιστήμη. Απαιτείται από τον ομοιοπαθητικό γιατρό να εκμαιεύσει πληροφορίες από τον ασθενή, για το πώς αισθάνεται συναισθηματικά και σωματικά, βοηθώντας τον να αντιμετωπίσει ότι τον ταλαιπωρεί με φυσικούς τρόπους.

Η αξία της ομοιοπαθητικής για την κατάθλιψη έχει επικυρωθεί σε αρκετές κλινικές μελέτες. Σε μια πρόσφατη βραζιλιάνικη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evidence-Based συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής, ερευνητές χώρισαν τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη, σε δύο ομάδες. Οι μισοί έλαβαν  το αντικαταθλιπτικό φάρμακο φλουοξετίνη, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν ένα από τα 20 διαφορετικά ομοιοπαθητικά φάρμακα που είχαν  συνταγογραφηθεί από ομοιοπαθητικό γιατρό. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, και πάλι μετά από οκτώ εβδομάδες, οι δύο ομάδες παρουσίασαν ίση  βελτίωση, όταν αξιολογήθηκαν  με μια καθιερωμένη κλίμακα διαβάθμισης κατάθλιψης. Σε μια παλαιότερη μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Duke,  ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 60% των ασθενών με μείζονα κατάθλιψη, κοινωνική φοβία ή διαταραχή πανικού, ανταποκρίθηκε θετικά στην ομοιοπαθητική θεραπεία. Τέλος, σε μια αγγλική μελέτη παρατήρησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 64% των ασθενών με κατάθλιψη ανέφεραν βελτίωση με την ομοιοπαθητική θεραπεία. 

Να θυμάστε ότι η κατάθλιψη δεν αποτελεί μία προσωρινή ψυχική αδιαθεσία αλλά μία συστηματικά αρνητική κατάσταση που χρειάζεται θεραπεία. Η ομοιοπαθητική είναι μία φυσική και ήπια θεραπεία που μπορεί να φάνει αποτελεσματική σε ψυχικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης και της κατάθλιψης. Μπορεί  να δώσει  τη λύση στον εαυτό σου και γίνεις ξανά ο δημιουργός της ζωής σου.
 

ΑΓΓΕΛΙΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

Πηγή: www.ego.gr