Εορταστική περίοδος… Λάμψη, μουσική, φώτα, στολισμός και άνθρωποι που βρίσκονται σε μία σχεδόν «αέναη» κίνηση, προσπαθώντας μέχρι το τελευταίο λεπτό να προλάβουν να πραγματοποιήσουν όλα όσα έχουν σκεφτεί για ένα πλούσιο εορταστικό τραπέζι, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μίας πλούσιας, γιορτινής ατμόσφαιρας που θα φιλοξενήσει τόσο τους ίδιους όσο και τους αγαπημένους τους ανθρώπους, αυτές τις «ιδιαίτερες» ημέρες.

Μέσα σε όλη αυτή, όμως, την αδιάκοπη αναζήτηση λάμψης και χαράς, που θα μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα, έστω φαινομενικά, σε πολλούς ανθρώπους, έρχεται να «χτυπήσει την πόρτα», ένα γνώριμο, αν και όχι τόσο καλοδεχούμενο, συναίσθημα, αυτό της μελαγχολίας. Δεν είναι λίγες οι φορές, όπου ανάμεσα σε χαμογελαστούς και γεμάτους ζωντάνια ανθρώπους, όπως είθισται να είναι οι άνθρωποι τις μέρες των εορτών, παρατηρεί κανείς κι εκείνους που τα μάτια τους δείχνουν μία μελαγχολία, μία όχι και τόσο εύθυμη και ευχάριστη διάθεση…

Οι λόγοι, πολλοί… Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η μοναξιά, η οικονομική δυσπραγία, η θέαση μοναχικών και αστέγων ανθρώπων στους δρόμους γύρω μας, ένας γενικότερος προσωπικός απολογισμός, ακόμα και μία γλυκιά ανάμνηση, που, ακριβώς επειδή είναι ανάμνηση πια, η θύμησή της φέρνει μαζί και τη μελαγχολία. Και τόσα άλλα, που σε πολλούς ανθρώπους, κάνουν αυτή την περίοδο, όχι και τόσο ευχάριστη και εύκολη.       

Επειδή, όμως, η ζωή προχωρά πάντα μπροστά και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό, είναι καλό να βρίσκουμε τρόπους να κάνουμε αυτή τη μελαγχολία να περνά όσο πιο «ανώδυνα» γίνεται, ώστε να απαλύνουμε τη συναισθηματική «φόρτιση» που βιώνουμε όταν μελαγχολούμε και να βελτιώνουμε την ψυχολογία μας.

Πρωταρχικά, είναι σημαντικό να μην αισθανόμαστε «άβολα» σε περιόδους μελαγχολίας, καθώς, η μελαγχολία είναι ένα απόλυτα ανθρώπινο συναίσθημα. Ιδιαίτερα βοηθητικό είναι να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε και να βρεθούμε με πρόσωπα που μας καταλαβαίνουν και μας κάνουν να νιώθουμε άνετα, όπως και αν αισθανόμαστε. Η ανθρώπινη επικοινωνία και η κοινωνικοποίηση, γενικότερα, είναι το καλύτερο «φάρμακο» για τη βελτίωση της ψυχολογίας μας.

Η ανάγνωση ενός αγαπημένου βιβλίου, η παρακολούθηση μίας θεατρικής παράστασης ή μίας ταινίας, μία βόλτα με αγαπημένα πρόσωπα ή ακόμα και μία εκδρομή στη φύση είναι μερικοί προτεινόμενοι τρόποι που συμβάλλουν στην ψυχική μας ευφορία και μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα.

Το σημαντικότερο, όμως, απ’ όλα που πρέπει να θυμόμαστε, ιδιαίτερα στις γιορτές, είναι το μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου, που έρχεται για να μας χαρίσει ζωή κι ελπίδα και να πάρει από πάνω μας όλα όσα μας δυσκολεύουν. Ας αφήσουμε, λοιπόν, το φως της γέννησής Του να μπει στις καρδιές μας και να τις φωτίσει και σε κάθε δύσκολη στιγμή μας, ας θυμόμαστε ότι Εκείνος είναι εδώ για εμάς και αν πραγματικά ζητήσουμε τη βοήθειά Του, η μελαγχολία θα γλυκάνει, δίνοντας τη θέση της στη γαλήνη και την αισιοδοξία για τη ζωή.


ΑΣΠΑΣΙΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ