Όλοι μας, λίγο έως πολύ, έχουμε μια παιδική ανάμνηση επίσκεψης σε μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο. Αυτή  η επίσκεψη μπορεί να έγινε είτε με πρωτοβουλία των γονιών μας, είτε στα πλαίσια κάποιας εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Στην πορεία των χρόνων όλο και περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν σε γονείς και δασκάλους να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε εικαστικές εκθέσεις, καθώς τα οφέλη είναι πολλά. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και παιδικοί σταθμοί παρέχουν μουσειακή αγωγή στα παιδιά που φιλοξενούν, με σκοπό την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.

 

 Οι οκτώ λόγοι που καθιστούν αναγκαία για τα παιδιά την επίσκεψη στα μουσεία:

 
  • Ενθαρρύνουν την αγάπη για την ιστορία: Κάθε μουσείο κουβαλά ιστορία πολλών χρόνων και μπορεί να προκαλέσει το παιδί να θελήσει να μάθει περισσότερα στοιχεία για αυτήν. Έτσι καλλιεργείται η περιβόητη ιστορική συνείδηση που είναι τόσο απαραίτητη στις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

 

  • Είναι χώροι που αιωρούνται αμέτρητα ερωτηματικά: Η επίσκεψη σε ένα μουσείο γεννά ερωτηματικά. Ποιος; Που; Πότε; Γιατί; Ο σκοπός ενός μουσείου είναι να προκαλέσει τον επισκέπτη να μάθει περισσότερα για αυτά που βλέπει. Για τα παιδιά, που έχουν εύλογα περισσότερες απορίες και θέλουν συνεχώς να μαθαίνουν, η επίσκεψη σε ένα μουσείο οξύνει ακόμη περισσότερο την περιέργεια τους κάτι που είναι πολύ εποικοδομητικό για την ηλικία τους.
 
  • Εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο: Μελετώντας αναλυτικά τα εκθέματα, το παιδί ανακαλύπτει καινούριες λέξεις που το βοηθούν να εκφραστεί καλύτερα.

 

  • Δημιουργούν ιστορίες που προκαλούν θαυμασμό: Πίσω από κάθε έκθεμα κρύβεται και μια ιστορία, συχνά εντυπωσιακή, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά. Ως γνωστόν στην ηλικία αυτή ψάχνουν για πρότυπα και είναι ιδανικό να έρχονται σε επαφή με τις ηθικές αξίες (εντιμότητα, ανθρωπισμός, ηρωισμός, σεβασμός, αγάπη), ώστε μεγαλώνοντας να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι.

 

  • Καλλιεργούν την κριτική σκέψη: Ως γνωστόν τα μουσεία αποτελούνται από περισσότερες από μια αίθουσες και διαφορετικά μεταξύ τους εκθέματα. Καθώς τα παιδιά παρατηρούν τις διαφορές και συγκρίνουν τα εκθέματα αναπτύσσεται περισσότερο η κριτική τους σκέψη.

 

  • Μας φέρνουν κοντά: Πολλά μουσεία έχουν δραστηριότητες για όλη την οικογένεια. Οι δραστηριότητες αυτές δίνουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους γονείς να έρθουν σε επαφή και να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, κάτι που βοηθά και στην σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων.

 

  • Διεγείρουν την φαντασία: Φανταστείτε την αντίδραση ενός παιδιού όταν επισκέπτεται ένα μουσείο που διαθέτει πλανητάριο ή ένα μουσείο με ζώα που έχουν εξαφανιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η φαντασία του οργιάζει και ξεκινά να αναρωτιέται και να δημιουργεί εικόνες. Είναι ευχής έργον τα παιδιά να μην σταματήσουν ποτέ να φαντάζονται και να ονειρεύονται.

 

  • Κάνουν πράξη το ρητό «γηράσκω αεί διδασκόμενος». Με άλλα λόγια «όσο μεγαλώνω, πάντα μαθαίνω(κάτι καινούριο)». Είναι σημαντικό να έχεις την περιέργεια και το ενδιαφέρον για μάθηση, προκειμένου να εξελίσσεσαι συνεχώς, κάτι το οποίο επιτάσσει η κοινωνία μας. Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό της περιέργειας καλλιεργούν τα μουσεία στα παιδιά.

 

          Συμπέρασμα : Παρακινήστε τα παιδιά σας να επισκέπτονται μουσεία! Καλλιεργήστε τους το ενδιαφέρον γι αυτά και   βοηθήστε τα να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο τους χρόνο σωστά και δημιουργικά.
 



ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ

Πηγές: Mommy University

              schooling.gr