Τα τελευταία χρόνια έχουμε πάλι μια «μοντέρνα» δίαιτα, η οποία είναι αρκετά δημοφιλής ακόμα και στον ιατρικό χώρο, που είναι γνωστή ως διαλειμματική νηστεία ή δίαιτα του 8 / 16 (8 ώρες την ημέρα μπορούμε να τρώμε και 16 ώρες καθόλου φαγητό). Ως ειδικός λοιπόν, αισθάνθηκα υποχρεωμένος, να μελετήσω όλες τις επιστημονικές παραμέτρους εφαρμογής τέτοιων διατροφικών προγραμμάτων.

Τα δεδομένα των ερευνών και η «φιλοσοφία» είχαν αρκετά θετικά στοιχεία, όταν επρόκειτο για υγιείς ανθρώπους. Έτσι προχώρησα στο επόμενο στάδιο, που ήταν να την εφαρμόσω ο ίδιος, μελετώντας τις επιστημονικές λεπτομέρειες και τις διάφορες πτυχές της πολυδιαφημισμένης αυτής δίαιτας. Δεν θα αναφερθώ στο αν έχασα βάρος ή αν υπήρχε πείνα, απογοητεύοντας αυτούς που «καίγονται» για απώλεια κιλών με οποιοδήποτε «τίμημα».

Θα αναφερθώ ωστόσο σε κάτι πολύ πιο σημαντικό, που είναι η υγεία. Στις 9 ημέρες εφαρμογής, η μυϊκή μου δύναμη είχε ελαττωθεί πάρα πολύ και ξαφνικά, σε τέτοιο βαθμό, που θεωρούσα πως κάτι άλλο μπορεί να συνέβαινε. Δεν χρειάστηκε όμως να περιμένω πολλές ημέρες, γιατί την μεθεπόμενη μέρα, κι ενώ γευμάτισα στις 20.00, με ένα μικρό δείπνο, κατά τις 23.30 (και όλη τη νύχτα) άρχισα να πονάω στο στομάχι μου.

Φυσικά σταμάτησα άμεσα τη διαλειμματική δίαιτα. Ο πόνος επέμεινε αρκετές ημέρες και μειώθηκε χάρη στη φαρμακευτική αγωγή και την ειδική διατροφή, γαστρικής αποκατάστασης, που άρχισα. Επίσης παρατήρησα μια γενικότερη γαστρεντερική «αρρυθμία» και μια μικρή αύξηση της συστολικής και κυρίως της διαστολικής πίεσης. Σε ερωτήσεις που έκανα σε αρκετούς πελάτες, που έκαναν πρόσφατα τέτοιες δίαιτες, μου απάντησαν οι περισσότεροι (ειδικά οι άνω των 40 ετών), πως αντιμετώπισαν κι αυτοί παρόμοια προβλήματα, πέραν του ότι, μετά από κάποιο διάστημα, ήταν πλέον αφόρητη η τήρησή της. Κάποιοι μάλιστα μου τόνισαν, «ενημέρωσε τον κόσμο, γιατί εμάς αυτή η δίαιτα μας διέλυσε».

Υπάρχουν ωστόσο και πιο ήπιες μορφές δίαιτας, με νηστεία λιγότερων ωρών, αλλά επειδή έχει επικρατήσει η λεγόμενη 8/16 αναφέρομαι σ’ αυτήν και βέβαια υπεύθυνος για το μοντέλο «δίαιτας» πρέπει να είναι μόνο ο ιατρός ή διατροφολόγος που σας κουράρει.

Προσοχή λοιπόν στις μοδάτες αυτές δίαιτες γιατί ελλοχεύουν κινδύνους, των οποίων η αποκατάσταση είναι σαφώς πιο δύσκολή, από την ελάχιστη απώλεια κιλών που προσφέρουν. Το να μένει το στομάχι μας 16 ώρες άδειο, δημιουργεί συνθήκες αυτοπεψίας και διατάραξης του βλεννογόνου του στομάχου, επηρεάζοντας την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και του οργανισμού μας γενικότερα.

Τα δε άλλα οφέλη που επικαλούνται, έχουν πλέον καταρριφθεί στις μεταναλύσεις και δεν προσφέρουν τίποτε παραπάνω (κυρίως οι σιρτουίνες και το ΑΜΡΚ) από μια άλλη υποθερμική δίαιτα. Σε καμιά περίπτωση δεν  είναι καλύτερες και ούτε μπορούν να συγκριθούν με το μοντέλο της Μεσογειακής Ευζωικής Διαβίωσης, που περιλαμβάνει την ισορροπημένη Μεσογειακή Διατροφή, την αυξημένη Σωματική Δραστηριότητα και την Θετική Ψυχολογία!!!
 

ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Διαιτολόγος- Συγγραφέας Διαιτολογικών βιβλίων